Hulton Archive/Getty Images
Hondenmascotte Butch

GALERIJ: Oorlog op zee

Oorlog vraagt om bescherming – te land, ter zee en in de lucht. De mascotte Butch O’Brien bevindt zich midden in de Pacifische Oorlog. Een speciaal reddingsvest vergrootte zijn overlevingskansen aanzienlijk!

Kamikazepiloot laat afdruk achter

Tijdens een missie in de Indische Oceaan werd de Britse kruiser HMS Sussex aangevallen door een Japans kamikazevliegtuig. De piloot probeerde met zijn Mitsubishi Ki-51 het oorlogsschip net boven de waterlijn te raken. Wonder boven wonder bleef de schade beperkt – de Sussex kon zijn missie voortzetten en deelnemen aan de bevrijding van Singapore.

Australian War Memorial/L. Jackman

De Indische Oceaan,
Juli 1945

Australian War Memorial/L. Jackman

De beste vriend van de soldaat

Dit is Butch O’Brien: spaniël, oorlogsheld en mascotte van de bemanning van een US Navy schip. Tijdens de Tweede Wereldoorlog fungeerden dieren als beveiligers en vechters. Ook hielpen ze het moreel van de soldaten hoog te houden.

Hulton Archive/Getty Images

Japan,
1944

Hulton Archive/Getty Images

Grote teleurstelling in de Stille Oceaan

De ergernis druipt er vanaf bij vice-admiraal M.A. Mitscher tijdens de Slag in de Filipijnenzee. Hij wilde naar het westen varen om de Japanse vloot aan te vallen, maar dat wordt afgewezen. Met als resultaat dat de vijand ontkomt. Een cruciale beslissing, waardoor de Pacifische Oorlog langer duurde.

CORBIS/POLFOTO

Saipan,
Juni 1944

CORBIS/POLFOTO

Motorbrand boven de Stille Oceaan

Door een wonder slaagt de Amerikaanse piloot Byron Johnson erin om met zijn brandende F6F Hellcat-vliegtuig op het dek van het vliegdekschip USS Enterprise te landen. Hij was op weg om het eilandje Makin in de Stille Oceaan aan te vallen, en officier Walter L. Chewning heeft slechts enkele seconden om Johnson te redden. Beiden komen er ongedeerd vanaf.

AOP/Getty images

Stille Oceaan,
November 1943

AOP/Getty images