Polfoto/Corbis
Bedelaar rent achter de koning aan

GALERIJ: Leven als vorst

Monarchieën bestaan al duizenden jaren – ze zijn misschien wel de oudste menselijke institutie. Maar geen van de gekroonde staatshoofden kon zeker zijn van de troon. Koningen en koninginnen werden gehuldigd, gehoond en geëxecuteerd.

Koninklijke gezelligheid

De Deense Prins Henrik zet een klassieke plaat op in de koninklijke bibliotheek terwijl de driejarige prins Joachim en de 32-jarige koningin Margrethe toekijken (vermoedelijk vooral voor de foto). De koninklijke familie woonde destijds de helft van het jaar in Paleis Fredensborg en werd hier privé gefotografeerd. Margrethe heeft echte jaren ’70-kleding aan en draagt kubusoorbellen.

Getty images

Paleis Fredensborg
1973

Getty images

Flauwgevallen tijdens koninklijk bezoek

Alle vrouwen van de speciale eenheid staan tijdens de jaarlijkse koninklijke show in het gelid terwijl de jonge prinses Elizabeth hun uniformen inspecteert en met een enkeling een praatje maakt. Maar bij iemand gaat het mis. De laatste sergeant is flauwgevallen, waarschijnlijk door de druk en de warmte.

Topfoto/Polfoto

Engeland, Shrewsbury
Juli 1949

Topfoto/Polfoto

De tsaar stuurt zijn mensen op pad

Tsaar Nicolaas II torent met zijn paard boven de knielende infanteristen uit tijdens een motiverende speech. Zijn leger zal gaan vechten in de Russisch-Japanse oorlog over Mantsjoerije en Korea – en zal een bittere en pijnlijke nederlaag lijden.

Apic/Getty Images

Peterhof, Rusland
Januari 1905

Apic/Getty Images

Een gênant moment

In de Britse klassenmaatschappij komen arm en rijk elkaar bijna nooit tegen. Daarom is het heel gênant als een haveloze bedelaar erin slaagt de koets van de koning in te halen tijdens de prestigieuze paardenrennen van Derby Day. George V zit met zijn vrienden in de koets als ze worden lastiggevallen door een bedelaar die hun om een zakcentje vraagt.

Polfoto/Corbis

Epsom Downs in Zuid-Engeland
1920

Polfoto/Corbis

Koningin huldigt haar soldaten

Tijdens een rondreis door de lidstaten van het Gemenebest van Naties bezocht koningin Elizabeth II onder meer Nigeria. Hier ontmoette ze het Nigeria-regiment, waarvan de soldaten voor de Britten hadden gevochten tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog. De koningin beloonde hun inzet door ze ‘The Queen’s Own Nigeria Regiment’ te noemen.

Getty Images

Kaduna, Nigeria
Februari 1956

Getty Images

Koningsmoordenaar wordt gelyncht

Alexander I van Joegoslavië was net aan zijn staatsbezoek in Frankrijk begonnen toen een toeschouwer tien keer op zijn wagen schoot. Terwijl de koning op de achterbank stierf, stak een politieagent de dader – een Bulgaarse nationalist – met zijn sabel. Binnen de kortste keren werd de man belaagd door het publiek, en een paar uur later bezweek hij aan zijn verwondingen.

Corbis

Marseille, Frankrijk
Oktober 1934

Corbis

Een koning gaat het land in

Met zijn zoon op zijn arm begroet de Noorse koning de minister-president in zijn nieuwe rijk. Noorwegen heeft zich aan de unie met Zweden ontworsteld en heeft krap een week daarvoor de Deense prins Carl tot regent gekozen, die onder de naam Haakon VII zal regeren. Zijn zoontje Alexander wordt de troonopvolger en krijgt een nieuwe naam: Olav.

Ritzau Scanpix

Oslo
November, 1905

Ritzau Scanpix