









Terug naar de opiumpijp
Een slaperige man rookt een pijp als ontsnapping. De pijp is gevuld met het gedroogde, euforiserende sap van de slaapbol. In de 19e eeuw produceert China enorme hoeveelheden opium, en in de jaren voor de Tweede Wereldoorlog is het een belangrijke inkomstenbron voor de communistische partij.
Hongkong,
1943
Panda’s lokken toeristen naar China
In 1974 veranderde China zijn visumbeleid en konden buitenlanders het land bezoeken. Amerikaanse toeristen bleven weg, maar toen de communistische leider Mao Zedong twee jaar later overleed, begonnen ze te komen. De panda’s in de dierentuin van Peking, ook toen al bedreigd, waren een grote trekpleister.
Dierentuin van Peking
Ca. 1976
Een ongemakkelijke grimas
De oorlog is bijna voorbij. Na de nederlaag van Japan willen de Amerikanen een herleving van de Chinese burgeroorlog voorkomen, en daarom dwingen ze twee aarstvijanden – communist Mao Zedong (links) en nationalist Chiang Kai-shek (rechts) – tot overleg. Als Mao een toost uitbrengt op Chiang Kai-shek, doet die laatste zijn best te lachen voor de foto. Ondanks de inspanningen van de VS gaat de burgeroorlog verder, en in 1949 vlucht Chiang Kai-shek naar Taiwan.
Chongqing, China
Augustus 1945
Eén man stopt een heel leger
Chinese studenten en arbeiders gingen in 1989 de straat op om meer democratie te eisen. De regering zette het leger in om de opstand neer te slaan, maar toen de tanks op de demonstranten af reden, ging een man midden op de weg staan. Een half uur lang hield deze anonieme betoger de tanks op. Toen werd hij weggetrokken.
Peking, China
Juni, 1989
Bloedige cultuurstrijd
Een gebalde vuist wordt resoluut ten hemel geheven. Als onderdeel van de Culturele Revolutie van voorzitter Mao voert het plaatselijke amateurtoneel van Xiangyang een kritisch stuk op tegen de filosoof Confucius. Mao wil diens verouderde normen en waarden vervangen door het moderne communistische gedachtegoed. De Culturele Revolutie maakte miljoenen slachtoffers van 1966 tot 1976.
China, Xiangyang,
1974