Hulton Archive/Stringer/Getty Images
Guerrillakus

GALERIJ: Het gevaarlijke leven

In de geschiedenis hebben moeders vaak hun zonen vaarwel moeten kussen. Of ze nou soldaten, partizanen of vrijheidsstrijders waren, het gevaar was hetzelfde: ze zouden kunnen sterven voor hun doel.

Stille aanklacht van verminkte Fransen

Toen hij in 1919 het Verdrag van Versailles ging ondertekenen, nam de Franse premier Georges Clemenceau vijf soldaten mee, die een verminkt gezicht hadden overgehouden aan de gevechten met de Duitsers. Clemenceau hoopte dat de Duitse delegatie zich hierdoor extra ongemakkelijk zou voelen.

Bridgeman Images

Versailles, Frankrijk
1919

Bridgeman Images

Vredespijp ingewisseld voor sigaret

Deze Franse soldaten hebben zojuist hun posten ingenomen tijdens de Tweede Slag aan de Aisne. Om zich heen zien ze dood en verderf. De soldaten links roken een sigaret – een gewoonte in opkomst tijdens de Eerste Wereldoorlog. Nicotine werkt kalmerend, en sigaretten zijn een vast onderdeel van het veldrantsoen geworden.

Galerie bilderwelt/Getty Images

Aisne, Frankrijk
1917

Galerie bilderwelt/Getty Images

Het Rode Leger trekt ten strijde

Op 22 juni 1941 begint Hitler het grootste militaire offensief in de geschiedenis: Operatie Barbarossa. Een jonge man kust zijn moeder vaarwel. De wereldoorlog heeft de Sovjet-Unie bereikt, en de soldaat moet zijn land beschermen tegen circa drie miljoen Duitsers.

Hulton Archive/Stringer/Getty Images

Sovjet-Unie,
1941

Hulton Archive/Stringer/Getty Images

Geallieerde soldaten bespotten Hitler

De Tweede Wereldoorlog is voorbij, en de geallieerden hebben Berlijn ingenomen. Korporaal Russell M. Ochwad kan het niet laten om Führer Adolf Hitler belachelijk te maken voor zijn Amerikaanse, Russische en Britse kameraden. Op datzelfde balkon van de Rijkskanselarij had Hitler namelijk geroepen dat het Derde Rijk duizend jaar zou bestaan.

Getty Images

Berlijn, Duitsland
Juli 1945

Getty Images

Het uur van de opstand

Tijdens de Paasopstand staan er primitieve barricades in de straten van Dublin. De opstand werd geleid door de Irish Replublican Brotherhood en het Irish Citizen Army, die een landelijk protest wilden tegen de Britse overheid. De Paasopstand staat bekend als een militaire ramp. De Britse regering executeerde na afloop direct alle leiders van de opstand, waaronder de geliefde schrijver en politicus Patrick Pearse.

Hulton Archive/Stringer/Getty Images

Dublin, Ierland
April 1916

Hulton Archive/Stringer/Getty Images

Terreurregime

Een groep jonge guerrillasoldaten van de communistische Rode Khmer is de jungle in gevlucht na de val van het regime. De partij is onder leiding van Pol Pot van 1975 tot 1979 aan de macht geweest in Cambodja. In die vier jaar zijn naar schatting 1,5 miljoen mensen omgekomen ten gevolge van migraties, hongersnood en massale onderdrukking en executies van minderheden, intellectuelen en moslims.

Alex Bowie/Getty Images

Cambodja
1981

Alex Bowie/Getty Images