Bettmann/Getty Images
Charlie Chapling stumfilm

GALERIJ: Heb je dat gefilmd?

Film heeft onze manier van denken, leren en begrijpen ingrijpend veranderd. Van het prille zwart-witte begin tot het realitygenre en revolutionaire 3D-effecten: we verslinden het allemaal!

Reality voor beginners

Reclamemensen moeten steeds verder gaan om klanten te trekken. In 1955 laten ze een vrouw verhuizen naar de etalage van een warenhuis, zodat iedereen 24 uur per dag kan volgen wat ze doet. Twee weken lang drommen de mensen samen om de vrouw, Russel E. Lee, te zien slapen, televisiekijken en koffiedrinken.

Getty Images

New York, VS
1955

Getty Images

Hondenfilm met huilkoor

Tijdens de productie van Disneys tekenfilm Lady en de Vagebond spreken acteurs een voorlopige versie in. Met hart en ziel blaffen ze namens de figuren om de animatoren te inspireren tot het tekenen van de juiste gezichtsuitdrukkingen. De film was de eerste tekenfilm die geproduceerd werd in het brede cinemascope-formaat.

Getty Images

Californië, VS
1953

Getty Images

Sst, ik zit een film te kijken!

De stomme film geeft de entertainmentindustrie een nieuwe impuls, en dé ster van het genre is Charlie Chaplin. In 1918 wordt zijn film Shoulder Arms (Geweer aan de schouder) een groot succes. De film geeft de vreselijke loopgravenoorlog komisch weer en bewijst dat tragedie en komedie dicht bij elkaar liggen.

Bettmann/Getty Images

VS
1918

Bettmann/Getty Images

Denen zijn dol op Amerika

Na de Tweede Wereldoorlog waren de VS het lichtende voorbeeld, en dat kon je in het Denemarken van de jaren 1950 zien, merken en proeven. De Amerikaanse populaire cultuur vierde er hoogtij. De Denen verslonden Amerikaanse films, strips en muziek, en in de drive-inbioscoop in Lynge konden wachtende bezoekers ijs en koffie krijgen, ‘op z’n Amerikaans’.

Olaf Ibsen/Ritzau Scanpix

Lynge, Denemarken
Jaren 1950

Olaf Ibsen/Ritzau Scanpix

Orde in het bloedbad

Regisseur Stanley Kubrick raakt tijdens het maken van de film Spartacus het overzicht over de honderden gedode slaven totaal kwijt. Daarom krijgen alle slachtoffers op het slagveld een nummer. Zo kan Kubrick tussen de opnamen door de figuranten aanwijzingen geven door hun nummer te roepen.

Getty Images

Madrid, Spanje
1959

Getty Images

Leeuwen springen bioscoopzaal in

In 1953 kunnen de inwoners van Kopenhagen als eersten in Denemarken 3D-films zien. De film Bwana Devil gaat over twee mensenetende leeuwen, die Afrikaanse arbeiders aan een spoorlijn aanvallen. De bioscoopbezoekers krijgen de schrik van hun leven als de roofdieren uit het doek lijken te springen.

Polfoto/Ritzau Scanpix

Kopenhagen
Mei 1953

Polfoto/Ritzau Scanpix

Perfectie tot in het kleinste detail

In een Disneyfilm moet alles natuurgetrouw zijn, en tekenaars moeten aan de kleinste details denken. In 1955 krijgt de fotograaf Gene Lester de kans om achter de schermen te kijken in de filmstudio’s, waar de tekenaars samen met Walt Disney zelf oefenen met het verbeelden van de bewegingen van een zeepbel.

Gene Lester/Getty Images

Anaheim, Californië
1955

Gene Lester/Getty Images