American Stock Archive/Getty Images
Echtpaar uit hun huis gezet

GALERIJ: Grote Depressie slaat toe in de VS

De roerige jaren twintig eindigen met een beurskrach en er begint een nachtmerrie: een depressie. De Amerikanen lijden onder de gevolgen van de economische crisis. De werkloosheid stijgt enorm, talloze mensen verliezen hun huis – en een gangster opent een gaarkeuken.

Gangster als Robin Hood

Werkloze Amerikaanse mannen wachten vol spanning op toegang tot Al Capones gaarkeuken. Toen de Grote Depressie toesloeg in de VS (1929-1939), waren de portemonnees van de gewone mensen net zo leeg als hun maag. Capones gaarkeuken zorgde in Chicago voor drie warme maaltijden per dag voor circa 2200 mensen.

Bettmann/Getty Images

Chicago, VS
November 1930

Bettmann/Getty Images

Straathoek krijgt nieuwe bewoners

Een jong stel staart wanhopig voor zich uit. Ze moesten net hun huis verlaten en wonen noodgedwongen tijdelijk op de hoek van de straat. De economische depressie verwoestte het leven van miljoenen Amerikanen en teisterde de samenleving.

American Stock Archive/Getty Images

Los Angeles, VS
September 1937

American Stock Archive/Getty Images

Slaap maar als je oud bent!

In de loop van de jaren 1920 werden dansmarathons steeds populairder in de VS. De regels waren simpel: je moest non-stop dansen, en dat soms wel twee maanden lang. Eten moest op de dansvloer, en je moest leunend op je partner slapen. Tijdens de Grote Depressie (1929-33) waren dansmarathons in trek vanwege het prijzengeld.

Bettmann/Getty Images

Washington, VS
1924

Bettmann/Getty Images

På toppen af verden

Een bouwvakker draait met een indrukwekkende kalmte nog een moer vast – op bijna 400 meter hoogte. Ruim 3000 arbeiders werken aan de bouw van het Empire State Building. In 1930 wordt de wolkenkrabber razendsnel uit de grond gestampt en wordt in recordtijd ’s werelds hoogste gebouw neergezet. Het wordt een nationale mijlpaal voor welvaart en optimisme, midden in de ergste economische crisis van de eeuw.

SCANPIX/AKG

Manhattan, VS
1930

SCANPIX/AKG

Amerikanen willen eten

Arme Amerikanen staan in de rij bij de gaarkeuken. In 1937 denken de Amerikanen dat de ergste economische crisis van de eeuw – The Great Depression – voorbij is. Maar dan stort de economie ineens weer in. In slechts één jaar daalt de industriële productie 40%; zeven miljoen mensen raken hun baan kwijt.

Getty Images

VS
1937

Getty Images