Fred Ramage/Getty Images
Kinderen op een tank

GALERIJ: Geschiedenis op kinderhoogte

In 1908 werken kinderen 10-12 uur per dag, in 1945 spelen ze op uitgebrande tanks in de ruïnes van Berlijn en in 1962 leven ze in angst voor een atoombom. De geschiedenis vanuit kinderogen is hartverscheurend!

Jongens trainen voor Hitlers wereldoorlog

Toen Hitler in 1933 aan de macht kwam, had de jeugdorganisatie van de nazi’s, de Hitlerjugend, al 2,3 miljoen leden. Deze jongens leerden over de rassenleer, kregen wapentraining en deden oefeningen als voorbereiding op het soldatenleven. Op de jaarlijkse parade in Neurenberg toonden ze hun kunnen.

M. Evans/Ritzau Scanpix

Neurenberg, Duitsland
1933

M. Evans/Ritzau Scanpix

Oorlog creëerde een speelplaats

Duitsland heeft zich overgegeven, en overal in Europa wordt het vrede. In de ruïnes van het ooit zo grootse Berlijn verzamelen groepjes kinderen zich rondom het oorlogstuig. Slechts vijf jaar eerder hingen ze in klimrekken, maar door de strijd zijn hun speelplaatsen met de grond gelijk gemaakt.

Fred Ramage/Getty Images

Berlijn, Duitsland,
Augustus 1945

Fred Ramage/Getty Images

Zeg ‘Aah!’ voor je levertraan

De vrouw van het schoolhoofd van de Robert Blair-jongensschool in Islington, vlakbij Londen, laat zien hoe de keurig geklede jochies hun mond wijd open moeten doen voor hun dagelijkse portie levertraan. Ze krijgen de visolie met vitamine D om Engelse ziekte (in het Engels: rickets) te voorkomen.

SSPL/Polfoto

Londen,
December 1939

SSPL/Polfoto

Over tot de orde van de dag

Nazi-Duitsland is gevallen, en het is vrede. Een nieuwe generatie loopt door de ruïnes naar school. Maar de eerste jaren na de oorlog is er een groot tekort aan onderwijzers. Omdat zij vaak banden hadden met de nazi’s, ontslaan de geallieerden duizenden leraren – of ze sturen ze naar denazificatiekampen.

AKG-images

Duitsland,
Mei 1945

AKG-images

8-jarigen werken in de mijnen

In het kleine Amerikaanse mijndorp South Pittston moeten jonge jongens steenkolen van leisteen scheiden. Dat werk gebeurt in gigantische, stoffige hallen, waarin jongens van amper acht jaar 10-12 uur per dag boven de kolen gebogen staan. In 1908 werkten zo’n twee miljoen kinderen in de industrie. Door foto’s als deze werd in de VS kinderarbeid verboden.

Getty images/hulton archive/Lewis W. Hine

South Pittston, VS
1908

Getty images/hulton archive/Lewis W. Hine

Zoek dekking!

Tijdens een oefening zoeken kinderen dekking onder de schoolbanken – heel gewoon tijdens de Koude Oorlog. Omdat de dreiging van kernwapens moeilijk te begrijpen was voor kinderen, werd de tekenfilmfiguur Bert de Schildpad in het leven geroepen. In Duck and Cover uit 1951 werpt hij zich op de grond (duck) en trekt hij zich terug in zijn schild (cover), net als de kinderen moesten aanleren.

GraphicaArtis/Getty Images

Brooklyn, New York
1962

GraphicaArtis/Getty Images