











Jongens trainen voor Hitlers wereldoorlog
Toen Hitler in 1933 aan de macht kwam, had de jeugdorganisatie van de nazi’s, de Hitlerjugend, al 2,3 miljoen leden. Deze jongens leerden over de rassenleer, kregen wapentraining en deden oefeningen als voorbereiding op het soldatenleven. Op de jaarlijkse parade in Neurenberg toonden ze hun kunnen.
Neurenberg, Duitsland
1933
Oorlog creëerde een speelplaats
Duitsland heeft zich overgegeven, en overal in Europa wordt het vrede. In de ruïnes van het ooit zo grootse Berlijn verzamelen groepjes kinderen zich rondom het oorlogstuig. Slechts vijf jaar eerder hingen ze in klimrekken, maar door de strijd zijn hun speelplaatsen met de grond gelijk gemaakt.
Berlijn, Duitsland,
Augustus 1945
Zeg ‘Aah!’ voor je levertraan
De vrouw van het schoolhoofd van de Robert Blair-jongensschool in Islington, vlakbij Londen, laat zien hoe de keurig geklede jochies hun mond wijd open moeten doen voor hun dagelijkse portie levertraan. Ze krijgen de visolie met vitamine D om Engelse ziekte (in het Engels: rickets) te voorkomen.
Londen,
December 1939
Over tot de orde van de dag
Nazi-Duitsland is gevallen, en het is vrede. Een nieuwe generatie loopt door de ruïnes naar school. Maar de eerste jaren na de oorlog is er een groot tekort aan onderwijzers. Omdat zij vaak banden hadden met de nazi’s, ontslaan de geallieerden duizenden leraren – of ze sturen ze naar denazificatiekampen.
Duitsland,
Mei 1945
8-jarigen werken in de mijnen
In het kleine Amerikaanse mijndorp South Pittston moeten jonge jongens steenkolen van leisteen scheiden. Dat werk gebeurt in gigantische, stoffige hallen, waarin jongens van amper acht jaar 10-12 uur per dag boven de kolen gebogen staan. In 1908 werkten zo’n twee miljoen kinderen in de industrie. Door foto’s als deze werd in de VS kinderarbeid verboden.
South Pittston, VS
1908
Zoek dekking!
Tijdens een oefening zoeken kinderen dekking onder de schoolbanken – heel gewoon tijdens de Koude Oorlog. Omdat de dreiging van kernwapens moeilijk te begrijpen was voor kinderen, werd de tekenfilmfiguur Bert de Schildpad in het leven geroepen. In Duck and Cover uit 1951 werpt hij zich op de grond (duck) en trekt hij zich terug in zijn schild (cover), net als de kinderen moesten aanleren.
Brooklyn, New York
1962