Bettmann/Getty Images

GALERIJ: Een verdeelde VS

De Verenigde Staten zijn niet altijd verenigd geweest – ideologisch en geografisch. Haat en verdeeldheid leidden tot een bloedige burgeroorlog van 1861-1865. Slechts een paar jaar later legde een spoorlijn een permanente verbinding tussen oost en west.

Noordelijke officieren plannen strategie

Generaal Ulysses S. Grant had zijn soldaten bevolen de kerkbanken uit de kerk te halen, zodat hij na een veldslag tegen de Zuidelijke staten tactisch overleg met zijn officieren kon houden. Hij is de tweede van links in de middelste kerkbank en was nog maar twee maanden opperbevelhebber van alle legers van de Unie.

Library of Congress

Massaponax Church, Virginia
Mei, 1864

Library of Congress

Het ware gezicht van de burgeroorlog

Het soldatenkamp ligt in puin en de oorlog is verder getrokken. Enkele achtergebleven Noordelijke soldaten proberen zich te herpakken. De foto werd gemaakt door de bekende fotograaf Mathew Brady, die een studio in New York had. Toen in 1861 de burgeroorlog uitbrak, richtte hij een mobiele doka in om de gevechten van dichtbij te kunnen meemaken en de verschrikkingen van de oorlog te laten zien.

Bettmann/Getty Images

VS
1865

Bettmann/Getty Images

Oost ontmoet west in VS

Na zeven jaar zwoegen ontmoeten de Union Pacific- en de Central Pacific-spoorlijn elkaar op 10 mei 1869 bij Promontory Point, Utah. Eindelijk zijn de VS verbonden, van New York in het oosten tot Los Angeles in het westen. De nieuwe transportmogelijkheid trekt mensen naar het eens zo wilde westen en legt de basis voor de moderne VS.

Topfoto/polfoto

Utah
1869

Topfoto/polfoto