AP/Polfoto
Soldaten rennen weg van napalmexplosie

GALERIJ: Een eeuw vol oorlogen

De 20e eeuw staat in het teken van dood en verderf. Van de loopgraven van de Eerste Wereldoorlog en het bloedbad bij Stalingrad tot de wrede burgeroorlog in Joegoslavië. Maar weinig landen ontspringen de dans.

Kerst aan het Westfront

Duitse soldaten vergeten even de verschrikkingen van de oorlog en vieren kerst aan het front in Frankrijk. Eerder dit jaar viel Duitsland Frankrijk binnen. Maar de beoogde snelle overwinning wordt niet behaald en de Duitse soldaten zullen vier lange en slopende jaren aan het Westfront doorbrengen.

POLFOTO/ULLSTEIN BILD

Frankrijk, Westfront
December 1914

POLFOTO/ULLSTEIN BILD

Hond bewaakt sluipschutter

Een Finse sluipschutter verbergt zich in de sneeuw en zoekt naar Sovjettroepen tijdens de Winteroorlog van 1939-1940. Haar hond was getraind om te waarschuwen als vijanden haar probeerden te besluipen. Met behulp van haar scherpe ogen, fabuleuze gehoor en gevoelige neus ontdekte de hond de vijand vaak veel eerder dan haar baas.

sakva/media, drum world

Karelië, Finland
1940

sakva/media, drum world

Vechten om elke ruïne

De Sovjet-Unie is onder de voet gelopen door nazi-Duitsland, maar in Stalingrad houden de Russen stand, zelfs als de Duitsers het grootste deel van de stad bezetten. Er wordt om elk huis gevochten in de puinhopen van de stad, en pas na enkele maanden krijgen de Russen de overhand. Er vallen 300.000 doden in zes maanden.

BPK Images

Stalingrad
Najaar 1942

BPK Images

Slaap lekker

Een uitgeputte soldaat doet een dutje tijdens de strijd in Korea. In de zomer van 1950 heeft Noord-Korea het grootste deel van het Koreaans schiereiland veroverd, maar nu dringen VN-troepen onder Amerikaanse leiding de vijand terug.

Keystone/Stringer/Getty Images

Koreaans schiereiland,
1950

Keystone/Stringer/Getty Images

Vietnam platgebrand met napalm

In de Vietnamoorlog beseften de Amerikanen dat ze de guerrilla’s van de Vietcong alleen met nieuwe wapens konden verslaan in de junge. Een daarvan was napalm: een stroperig, brandbaar goedje waarmee vijandelijk grondgebied ‘opgeschoond’ werd. Napalm was echter zeer omstreden omdat bij de aanvallen ook dorpen werden getroffen, waarbij veel burgers gewond raakten en omkwamen.

AP/Polfoto

Zuid-Vietnam
1966

AP/Polfoto

Soldaat houdt Egypte in de gaten

Een Israëlische soldaat bespiedt vanaf het Sinaï-schiereiland de Egyptische troepen aan de andere kant van het Suezkanaal. Een paar dagen eerder heeft Israël met een verrassingsaanval de Egyptische luchtmacht uitgeschakeld en de Sinaï bezet. Het gebied kwam pas na een vredesverdrag in 1979 weer in Egyptische handen.

getty images. Origineel in kleur

Sinaï, Egypte
Juni 1967

getty images. Origineel in kleur

Stad met de grond gelijkgemaakt

Twee Servische soldaten rijden triomfantelijk door het Kroatische Vukovar, dat ze 87 dagen lang hebben belegerd. Vukovar is de eerste Europese stad die sinds de Tweede Wereldoorlog in puin is gelegd. De strijd om de stad maakt deel uit van de bloedige burgeroorlog na het uiteenvallen van de Republiek Joegoslavië in 1991.

Getty images

Vukovar, Kroatië
1991

Getty images