Fox Photos/Stringer/Getty Images
Vrouw scheidt afval tijdens de oorlog

GALERIJ: Een dag in de Tweede Wereldoorlog

Het is oorlog, maar het dagelijks leven gaat ongenadig verder. Burgers in gebombardeerde gebieden moeten een bad kunnen nemen, soldaten willen dat hun haar goed zit en aan het thuisfront scheiden de vrouwen hun afval om te schaarse grondstoffen te recyclen.

Saunavrienden en oorlogskameraden

Tijdens de Winteroorlog van 1939-40 werd de sauna als het Finse geheime wapen tegen de Sovjet-Unie gezien. Tussen de gevechten door vonden de Finnen hier rust en warmte en in de jaren daarna pikten de Duitsers aan het oostfront het idee op. De Duitse pers publiceerde deze unieke afbeelding en vermeldde dat de soldaten daarna een sneeuwballengevecht hadden gehouden: ‘Dat is niet gevaarlijk, alleen maar gezond en leuk’, verzekerde de pers.

DPA/SCANPIX

Oostfront
Januari 1943

DPA/SCANPIX

Naar de kapper op de landingsbaan

Francis Mellersh wordt geknipt op de luchtmachtbasis Fairlop in Essex. De Tweede Wereldoorlog is in volle gang, maar Mellersh, die voor de Royal Air Force vliegt, heeft wel tijd om een pijpje te roken en zijn haar te laten bijknippen tussen twee missies in. Hij leest Greenmantle van John Buchan, dat in de Eerste Wereldoorlog speelt.

New York Daily News/Getty Images

Essex, Groot-Brittannië
1942

New York Daily News/Getty Images

Een bad in de blitzkrieg

Tijdens de blitzkrieg bombardeerde de Luftwaffe verschillende Londense wijken. Om de daklozen te helpen, zette het zeepbedrijf Unilever tenten op in de stad zodat iedereen het stof van het puin van zich af kon wassen.

Keystone/Getty Images

Londen, Groot-Brittannië
1941

Keystone/Getty Images

Sortering for sejr

Een vrouw scheidt zorgvuldig haar afval zodat het hergebruikt kan worden. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was de militaire productie van tanks, oorlogsschepen en vliegtuigen volledig afhankelijk van restproducten van particulieren. Hergebruik stond daarom hoog op de agenda. Vet, rubber, metaal en papier – bijna alles kon gebruikt worden om de oorlog te winnen.

Fox Photos/Stringer/Getty Images

Cheltenham, Groot-Brittannië
Januari 1941

Fox Photos/Stringer/Getty Images

Kunstzon bracht soldaten vitamine D

Ver onder de grond in de betonnen bunkers van de Maginotlinie lagen Franse soldaten poedelnaakt te zonnen. Zo gingen ze ziekten en een tekort aan vitamine D tegen in de donkere diepte. Of de lichtbehandeling echt noodzakelijk was en hoe vaak deze plaatsvond, vertelt de geschiedenis niet.

Getty Images

Maginotlinie, Frankrijk
1940

Getty Images