









Saunavrienden en oorlogskameraden
Tijdens de Winteroorlog van 1939-40 werd de sauna als het Finse geheime wapen tegen de Sovjet-Unie gezien. Tussen de gevechten door vonden de Finnen hier rust en warmte en in de jaren daarna pikten de Duitsers aan het oostfront het idee op. De Duitse pers publiceerde deze unieke afbeelding en vermeldde dat de soldaten daarna een sneeuwballengevecht hadden gehouden: ‘Dat is niet gevaarlijk, alleen maar gezond en leuk’, verzekerde de pers.
Oostfront
Januari 1943
Naar de kapper op de landingsbaan
Francis Mellersh wordt geknipt op de luchtmachtbasis Fairlop in Essex. De Tweede Wereldoorlog is in volle gang, maar Mellersh, die voor de Royal Air Force vliegt, heeft wel tijd om een pijpje te roken en zijn haar te laten bijknippen tussen twee missies in. Hij leest Greenmantle van John Buchan, dat in de Eerste Wereldoorlog speelt.
Essex, Groot-Brittannië
1942
Een bad in de blitzkrieg
Tijdens de blitzkrieg bombardeerde de Luftwaffe verschillende Londense wijken. Om de daklozen te helpen, zette het zeepbedrijf Unilever tenten op in de stad zodat iedereen het stof van het puin van zich af kon wassen.
Londen, Groot-Brittannië
1941
Sortering for sejr
Een vrouw scheidt zorgvuldig haar afval zodat het hergebruikt kan worden. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was de militaire productie van tanks, oorlogsschepen en vliegtuigen volledig afhankelijk van restproducten van particulieren. Hergebruik stond daarom hoog op de agenda. Vet, rubber, metaal en papier – bijna alles kon gebruikt worden om de oorlog te winnen.
Cheltenham, Groot-Brittannië
Januari 1941
Kunstzon bracht soldaten vitamine D
Ver onder de grond in de betonnen bunkers van de Maginotlinie lagen Franse soldaten poedelnaakt te zonnen. Zo gingen ze ziekten en een tekort aan vitamine D tegen in de donkere diepte. Of de lichtbehandeling echt noodzakelijk was en hoe vaak deze plaatsvond, vertelt de geschiedenis niet.
Maginotlinie, Frankrijk
1940