Bettmann/Getty Images
Hond met twee koppen

GALERIJ: Dieren in het mensenrijk

Mensen temmen al duizenden jaren dieren. Het begon met honden, die sindsdien onze trouwe viervoeters zijn. Maar in de Sovjet-Unie van de jaren 1950 moet de hond zijn leven geven voor de wetenschap.

De grootste dierenvriendin

Kate Ward had maar één doel: zwerfhonden redden. Naar eigen zeggen nam ze in haar leven de zorg voor 600 honden op zich. Kates bolderkar werd voor haar gebouwd door haar buren, zodat ze eenvoudig naar het centrum kon om haar populaire ansichtkaarten te verkopen – stuk voor stuk met illustraties van Kate en haar vele honden.

Ronald Dumont/Getty Images

Camberley, Groot-Brittannië
1968

Ronald Dumont/Getty Images

Bakbeest maakt een ommetje

De circusolifant Mae West maakt haar dagelijkse ochtendwandeling over Gray’s Inn Road in Londen. Een vriendelijke trambestuurder zet zijn voertuig stil om haar een lekkere appel te geven. Mae West maakte onder meer reclame voor de jaarlijkse kerstmarkt van het warenhuis Gamages.

HULTON DEUTSCH/GETTY IMAGES

Londen, Groot-Brittannië,
1936

HULTON DEUTSCH/GETTY IMAGES

Boodschappers van de lucht

Amerikaanse soldaten pronken met gevangen Duitse postduiven. Duiven werden lang door legers gebruikt om belangrijke berichten te versturen. Postduif zijn was niet ongevaarlijk. De vijand kon ze neerschieten, maar er werd ook een natuurlijker wapen gebruikt in de strijd tegen de duiven: haviken! Zo’n 95 procent van de duiven heeft ondanks de gevaren de missie met succes kunnen volbrengen.

Lake County History Archives Heritage-Images/Imageselect

Illinois, VS
1917

Lake County History Archives Heritage-Images/Imageselect

Twee neuzen snuiven niet beter dan een

De Sovjetarts Vladimir Demichov (l) probeerde vijf jaar lang honden een extra kop te geven. De dieren stierven kort erna, maar toch leverde Demichovs experiment belangrijke medische kennis op over orgaantransplantatie.

Bettmann/Getty Images

Moskou, Sovjet-Unie
1959

Bettmann/Getty Images

Bokser neemt het op tegen natuurtalent

In 1891 onstond er een nieuwe tak van sport – kangoeroeboksen. De natuurlijke vechttechniek van het buideldier leek zo veel op boksen dat men het handschoenen aantrok en trainde voor wedstrijden in de ring. De kangoeroe won het meestal zelfs van professionele boksers. Zijn sterke achterpoten gaven hem een groot voordeel.

Getty Images

Parijs, Frankrijk
November 1932

Getty Images

Genieten van het leven aan boord

De kat Convoy leeft aan boord van het Britse oorlogsschip HMS Herione. Hij moet de ratten weghouden, maar is ook de mascotte van de bemanning en brengt vrolijkheid. Convoy is al op zo veel missies meegeweest dat hij zijn eigen hangmat heeft gekregen. In juni 1942 gaat het vaartuig ten onder als het wordt getorpedeerd door een Duitse onderzeeër. 87 mannen en Convoy overleven het niet.

Lt. S J Beadell/Getty Images

Gibraltar,
November 1941

Lt. S J Beadell/Getty Images