Bob Thomas/Getty Images
Maradona en de hand van God

GALERIJ: De wereld van de sport

Sport staat gelijk aan extase, woede en verdriet. Verdriet toen meer dan 80 mensen omkwamen tijdens de ramp van Le Mans in 1955. Extase en woede toen Maradona scoorde met de helpende ‘hand van God’ tijdens de WK-kwartfinale in 1986.

Even gorgelen …

In de jaren 1930 deden de Britten er alles aan om geen griep op te lopen – net als sommige mensen tijdens de huidige coronacrisis allerlei huismiddeltjes gebruiken in de hoop verschoond te blijven van de ziekte. De spelers van de voetbalclub Tottenham Hotspur moesten in november 1938 gorgelen voor elke training om te voorkomen dat ze elkaar besmetten met de gevreesde griep.

Imagno/Getty Images

Groot-Brittannië.
1938

Imagno/Getty Images

Waar is de bal?

Na een iets te harde ruk aan het stuur vliegt een van de teams door de lucht tijdens een spelletje autopolo. Deze wilde sport was begin 20e eeuw populair, maar de auto’s raakten telkens zwaar beschadigd, en vanwege de hoge reparatiekosten stierf het spel een langzame dood.

Dana keller

VS.
Ca. 1915

Dana keller

Ramp van Le Mans

De populaire autorace 24 uur van Le Mans vestigde in 1955 een triest record toen een ongeluk tot de grootste tragedie in de geschiedenis van de autosport leidde. Meer dan 80 toeschouwers kwamen om toen coureur Pierre Levegh op Lance Macklin botste en brokstukken het publiek in vlogen. Levegh reed in een Mercedes-Benz 300 SLR, en Mercedes trok zich na het ongeluk 30 jaar lang terug uit de autosport.

Bernard Cahier/Getty Images

Le Mans, Frankrijk,
Juni 1955

Bernard Cahier/Getty Images

God helpt een handje

De WK-kwartfinale tussen Argentinië en Engeland is bezig. Met Maradona hebben de Argentijnen een veldoverwicht. In de 51e minuut wordt wellicht het meest omstreden doelpunt uit de voetbalgeschiedenis gemaakt. Met zijn linkerhand tikt Diego de bal het Britse doel in. Het is 1-0, en Argentinië wint uiteindelijk met 2-1. Zeven dagen later mogen de Argentijnen zich wereldkampioen noemen.

Bob Thomas/Getty Images

Mexico.
Juni 1986

Bob Thomas/Getty Images

Hang in there!

De gymnastiekles is begonnen op de verpleegstersschool van het Roosevelt Hospital. Het instituut wilde de beste verpleegsters van de VS afleveren, en studentes moesten aan strenge voorwaarden voldoen. Zo moesten ze tussen de 23 en 35 jaar oud zijn, mochten ze geen relatie hebben en moesten ze ‘bereid zijn offers te brengen voor hun toekomstige baan’.

Alfred Eisenstaedt/Getty Images

New York, VS
1938

Alfred Eisenstaedt/Getty Images