Bettmann/Getty Images
Nixon trekt zich terug

GALERIJ: De schandalen rond Nixon

In 1968 wordt de anticommunistische Richard M. Nixon gekozen tot 37e president van de VS. Nixon kreeg zo’n enorm schandaal aan zijn broek dat hij als eerste president aller tijden moest aftreden.

Nixon en het Watergateschandaal
Nixon en het Watergateschandaal

Ezel lacht om Nixons overwinning

De Democratische krant Reading Eagle steekt de draak met Richard Nixon, die genomineerd is als Republikeinse presidentskandidaat. Volgens de krant kan de ezel alleen maar lachen om de zege van de politicus. De ezel is het partijdier van de Democraten sinds een tegenstander een kandidaat in 1828 een jackass (mannetjesezel) noemde. Nixon won de verkiezingen.

Getty images

Pennsylvania – VS
Augustus 1968

Getty images

Maanquarantaine

President Nixon feliciteert de astronauten Neil Armstrong, Michael Collins en ‘Buzz’ Aldrin na hun succesvolle reis naar de maan. Ze moeten nu drie weken in een ‘mobiele quarantainefaciliteit’ doorbrengen. Dat is nodig omdat experts bang zijn dat er niet alleen maanstenen in de bagage van de ruimtereizigers zaten, maar mogelijk ook onbekende ziekten. Maar niemand wordt ziek, en de drie worden met hun gezin herenigd.

MPI/Stringer/Getty Images

Houston, VS
1969

MPI/Stringer/Getty Images

De president en de rockster

Richard Nixon en Elvis Presley besluiten hun gesprek over een groot probleem van hun tijd. De rockster had om de ontmoeting verzocht omdat hij wilde helpen in de strijd tegen de drugshandel. De bijeenkomst werd maandenlang geheim gehouden.

National Archives/Getty Images

Washington D.C., VS
December 1970

National Archives/Getty Images

Nixons moeilijke afscheid

Hoewel hij met opgeheven hoofd afscheid neemt van de staf van het Witte Huis, kan Richard M. Nixon niet verbergen dat het Watergateschandaal zijn sporen heeft nagelaten. De amnestie die hij van zijn opvolger Gerald Ford krijgt, helpt een beetje. Nixon trad na vijfenhalf jaar af als eerste president aller tijden.

rex/all over

Washington D.C., VS
Augustus 1974

rex/all over

President Richard Nixon kondigt in augustus 1974 aan dat hij aftreedt als staatshoofd van de VS, vooral vanwege zijn betrokkenheid bij het Watergateschandaal dat volgde op de arrestatie van vijf mannen in 1972. Die hadden geprobeerd afluisterapparatuur in het Watergategebouw in Washington te plaatsen, het Democratische hoofdkwartier. Nixon was de eerste president die zijn ambt voortijdig neerlegde.

Bettmann/Getty Images

Washington D.C., VS
Augustus 1974

Bettmann/Getty Images