











De Führer krijgt een kus
‘Hij leek zo aardig’, antwoordt de Amerikaanse vrouw Carla de Vries op de vraag waarom ze Hitler een kus gaf tijdens de Olympische Spelen in 1936. Toen Carla toevalligerwijs oog in oog stond met de Führer, kon ze merken ‘hoe vriendelijk en genadig zijn ziel was’. Daarom boog ze voorover om hem te kussen. Hitler, die in een goede bui was, klapte in zijn handen terwijl Carla terug naar haar plek gestuurd werd.
Berlijn, Duitsland
1936
Führer begroet met vlaggen
Duizenden meisjes van de Bund Deutscher Mädel (BDM) staan op het Wilhelmplatz in Berlijn om voor Adolf Hitler te juichen. In de BDM-vereniging leerden meisjes van 14 tot 18 jaar hun toekomstige rollen als moeder en echtgenote in het Duitse Rijk te vervullen.
Berlijn, Duitsland
September 1938
Een kerstcadeau voor Hitler
Kerstpost moet op tijd verzonden worden – vooral als de ontvanger de dictator van nazi-Duitsland is. Daar is de bezetting van een Amerikaanse B-17 ‘Flying Fortress’ het roerend over eens. In november 1942 schilderen ze daarom een persoonlijke boodschap voor Adolf Hitler op een bom. De beroemde B-17-vliegtuigen lieten tijdens de Tweede Wereldoorlog 640.000 ton bommen vallen op Europa.
Groot-Brittannië,
November 1942
Hitler spreekt de SA toe
De kersverse Duitse rijkskanselier spreekt duizenden bruinhemden van de paramilitaire SA toe. De organisatie, die voornamelijk uit werklozen bestond, smoorde voor de verkiezingen alle kritische geluiden in de kiem met moord, geweld en vandalisme. Een jaar na de toespraak in Dortmund heeft Hitler ze niet meer nodig. Hij laat de kopstukken vermoorden: de Nacht van de Lange Messen betekent het einde van de SA.
Dortmund,
1933
In de badkuip van de Führer
Op de dag dat Adolf Hitler zelfmoord pleegt in de Führerbunker in Berlijn, laat een Amerikaanse vrouw zich fotograferen in de privébadkuip van de Führer in diens verlaten appartement aan de Prinzregentenplatz in München. Het is de persfotograaf Lee Miller, en ze is net aangekomen in de stad in het kielzog van de Amerikaanse troepenmacht.
München,
April, 1945
Nazi’s kijken niet achterom
Adolf Hitler bestudeert een model van de nieuwe Volkswagen met constructeur Ferdinand Porsche (links). In eerste instantie twijfelden Porsche en zijn werknemers over het nut van een achterruit in een auto, want ‘niemand kijkt achterom naar zijn concurrenten’. De prijs van de auto was slechts 990 Reichsmark.
Duitsland,
1935