Bettmann/Getty Images
Meisjes juichen voor Hitler

GALERIJ: De nazileider werd aanbeden en veracht

Weinig mannen waren zo opvallend als Adolf Hitler. Duitse jonge meisjes, vrouwen en mannen vereerden hun Führer hartstochtelijk – terwijl de rest van de wereld hem vervloekte en explosieve kerstcadeautjes toestuurde.

De Führer krijgt een kus

‘Hij leek zo aardig’, antwoordt de Amerikaanse vrouw Carla de Vries op de vraag waarom ze Hitler een kus gaf tijdens de Olympische Spelen in 1936. Toen Carla toevalligerwijs oog in oog stond met de Führer, kon ze merken ‘hoe vriendelijk en genadig zijn ziel was’. Daarom boog ze voorover om hem te kussen. Hitler, die in een goede bui was, klapte in zijn handen terwijl Carla terug naar haar plek gestuurd werd.

keystone press/imageselect

Berlijn, Duitsland
1936

keystone press/imageselect

Führer begroet met vlaggen

Duizenden meisjes van de Bund Deutscher Mädel (BDM) staan op het Wilhelmplatz in Berlijn om voor Adolf Hitler te juichen. In de BDM-vereniging leerden meisjes van 14 tot 18 jaar hun toekomstige rollen als moeder en echtgenote in het Duitse Rijk te vervullen.

Bettmann/Getty Images

Berlijn, Duitsland
September 1938

Bettmann/Getty Images

Een kerstcadeau voor Hitler

Kerstpost moet op tijd verzonden worden – vooral als de ontvanger de dictator van nazi-Duitsland is. Daar is de bezetting van een Amerikaanse B-17 ‘Flying Fortress’ het roerend over eens. In november 1942 schilderen ze daarom een persoonlijke boodschap voor Adolf Hitler op een bom. De beroemde B-17-vliegtuigen lieten tijdens de Tweede Wereldoorlog 640.000 ton bommen vallen op Europa.

Getty images

Groot-Brittannië,
November 1942

Getty images

Hitler spreekt de SA toe

De kersverse Duitse rijkskanselier spreekt duizenden bruinhemden van de paramilitaire SA toe. De organisatie, die voornamelijk uit werklozen bestond, smoorde voor de verkiezingen alle kritische geluiden in de kiem met moord, geweld en vandalisme. Een jaar na de toespraak in Dortmund heeft Hitler ze niet meer nodig. Hij laat de kopstukken vermoorden: de Nacht van de Lange Messen betekent het einde van de SA.

Keystone/Polfoto

Dortmund,
1933

Keystone/Polfoto

In de badkuip van de Führer

Op de dag dat Adolf Hitler zelfmoord pleegt in de Führerbunker in Berlijn, laat een Amerikaanse vrouw zich fotograferen in de privébadkuip van de Führer in diens verlaten appartement aan de Prinzregentenplatz in München. Het is de persfotograaf Lee Miller, en ze is net aangekomen in de stad in het kielzog van de Amerikaanse troepenmacht.

Scherman/lee miller archive

München,
April, 1945

Scherman/lee miller archive

Nazi’s kijken niet achterom

Adolf Hitler bestudeert een model van de nieuwe Volkswagen met constructeur Ferdinand Porsche (links). In eerste instantie twijfelden Porsche en zijn werknemers over het nut van een achterruit in een auto, want ‘niemand kijkt achterom naar zijn concurrenten’. De prijs van de auto was slechts 990 Reichsmark.

heinrich hoffmann/getty images

Duitsland,
1935

heinrich hoffmann/getty images