Corbis
Man speelt golf op een vliegtuig

GALERIJ: De mens stijgt op

In december 1903 geven de gebroeders Wright het startschot voor een vervoersrevolutie: ze stijgen op met het eerste motorvliegtuigje. Ze zijn maar 12 seconden in de lucht, maar het is de eerste stap. Jaren later slaat de Amerikaanse stuntman Al Wilson een golfbal terwijl hij op de vleugel van een vliegtuig staat!

Priester zegent vliegtuig

Een groep Franse soldaten komt in het voorjaar van 1915 samen om een priester een vliegtuig te zien zegenen. De machine zal vermoedelijk opstijgen voor een verkenningsmissie, want in het begin van de Eerste Wereldoorlog werden vliegtuigen vooral daarvoor gebruikt. Later werden ze uitgerust met schutters en bommen.

Getty Images

Frankrijk
Mei 1915

Getty Images

Gigant loopt leeg

Een bombardement op Zuid-Engeland tijdens de Eerste Wereldoorlog draait uit op een ramp voor de bemanning van een Duits Schütte-Lanz-luchtschip. Het bakbeest wordt getroffen door Engels afweergeschut en weet nog net het Kanaal over te steken. Op Belgische bodem zijgt het ineen. Het zou niet lang meer duren of snelle en wendbare jachtvliegtuigen verdringen het luchtschip van het slagveld.

Süddeutsche Zeitung

Vlaamse kust
1915

Süddeutsche Zeitung

Handen aan het stuur!

Drie Britse soldaten van de Royal Air Force oefenen met formatievliegen. In het begin van de Tweede Wereldoorlog werden piloten getraind om in dichte formaties te vliegen – zoals in deze V-vorm. RAF-squadrons bevatten meestal 12 vliegtuigen – als het squadron aanviel, splitste het zich op in groepen van drie en vier vliegtuigen.

Hulton Archive/Getty Images

Surrey, Engeland
September 1942

Hulton Archive/Getty Images

Een vliegreis van 12 seconden

De gebroeders Wright gooiden een muntje op voor wie de piloot van het eerste vliegtuig mocht zijn, en Orville won. Op 17 december 1903 bleef hun 270 kilo zware vliegtuig voor het eerst 12 seconden in de lucht; lang genoeg voor de cameraman om het moment te vereeuwigen. De vervoersrevolutie kon beginnen.

The Library Of Congress

Kitty Hawk, North Carolina
1903

The Library Of Congress

Dreiging vanuit de lucht

Hoog boven het inferno van de loopgraven – hangend onder een luchtschip – bepaalt een bommenwerper zijn doelwit. Tijdens de Eerste Wereldoorlog was het normaal om bommen met de hand te werpen. De kleine propeller aan het uiteinde prepareerde de bom op de weg naar beneden.

Shutterstock

Westfront
1916

Shutterstock

Golfer slaat historische slag

In de tien jaar na de Eerste Wereldoorlog is stuntvliegen zeer populair in de VS. De verouderde oefentoestellen van het leger zijn namelijk voor een prikkie te koop. Waaghalzen doen de ene recordpoging na de andere in de lucht. Een van hen is de stuntman Al Wilson, die als eerste in de lucht een golfbal van een vliegtuigvleugel slaat – natuurlijk met de legendarische pilotenmuts op en een golftas over zijn schouder.

Corbis

Californië, VS
Augustus 1924

Corbis