Bettmann/Getty Images
Hestetrukken brandvogn

GALERIJ: De mens in beweging

De mens heeft voertuigen nodig – op het land, op het water en in de lucht. Van door paarden getrokken brandweerwagens tot houttransport over de rivier en gemotoriseerde vliegtuigen.

De wereld in verandering

De paardenkoets is uit het Londense straatbeeld verdreven door de moderne, gemotoriseerde bussen, die reizigers de hele stad rond brengen. Het Britse imperium is het grootste ter wereld, en de hoofdstad gonst van het leven en het optimisme. Slechts drie jaar later zal de Eerste Wereldoorlog uitbreken.

Getty Images/Hulton Deutsch

Londen,
1911

Getty Images/Hulton Deutsch

Een wankel rondje

Een nieuwe deelnemer zit klaar op de hoge bi tijdens de jaarlijkse Goede Vrijdagsrace in het velodroom in Zuid-Londen, waar profwielrenners en amateurs sinds 1903 wedijveren in diverse disciplines. De hoge bi is het populairst in de jaren 1870, maar ook 50 jaar later nog mogen de Engelsen graag een rondje rijden op deze eerste echte tweewieler.

Corbis/Polfoto

Wielerbaan Herne Hill, Engeland,
1922

Corbis/Polfoto

Panne met volle bepakking

De dag begint slecht voor deze landarbeider. Zijn auto stopt ermee als hij met al zijn bezittingen op weg is naar een nieuwe werkplek. De economische crisis en de droogte maken het leven in het zuiden van de VS moeilijk in de jaren 1930. Faillissementen en ontslagen zijn aan de orde van de dag, terwijl president Roosevelt wanhopig probeert de omstandigheden te verbeteren met zijn New Deal.

POLFOTO/CORBIS

Hamilton County, Tennessee, VS
1936

POLFOTO/CORBIS

Brandweerwagen op paardenkracht

Er is brand in Los Angeles. Het alarm klinkt en de brandweer rukt uit. Voor de brandweerwagen lopen drie paarden, dus hij is er snel. In 1886 heeft de stad 11 paarden voor de strijd tegen het allesverterende vuur. 15 jaar later zijn dat er 163.

Bettmann/Getty Images

Los Angeles, VS
1890

Bettmann/Getty Images

Vertrek naar India

Een toestel van Imperial Airways tankt in Palestina, destijds een Brits mandaatgebied. Imperial Airways werd in 1920 opgericht om de uithoeken van het Britse Rijk met Engeland te verbinden. De maatschappij was een pionier op het gebied van meteorologische en financiële planning van langeafstandsvluchten, maar sloot toen in 1939 de oorlog uitbrak.

Brittanica

Semakh, Palestina
Oktober 1931

Brittanica

Fietstaxi volgde vervuilende auto op

In de Tweede Wereldoorlog dwong de rantsoenering van brandstof taxichauffeurs om benzineauto’s te vervangen door andere voertuigen. In de grote steden werden fietstaxi’s populair, in alle soorten en maten. Hier zie je bijvoorbeeld een motorfiets met zijspan. De brandstofrantsoenering werd pas in 1953 opgeheven.

T. Christensen/Polfoto

Kopenhagen, Denemarken
1940-1945

T. Christensen/Polfoto

Feloek hield Egypte bij elkaar

Sinds de farao’s was de feloek – een boot met een latijnzeil – het belangrijkste transportmiddel op de Nijl. In Egypte komt de wind meestal uit het noorden, en de feloeken voeren met het zeil in top naar het zuiden en met de stroming mee terug. In de 20e eeuw namen motorboten het transport over, en nu vervoert de feloek alleen nog toeristen.

Musée Albert-Kahn

Nijl, Egypte
Januari 1914

Musée Albert-Kahn

Zweden gaat rechts rijden

In 1963 besloot de Zweedse Rijksdag dat auto’s niet meer links, maar rechts moesten rijden. Er volgden allerlei voorbereidingen, van informatiecampagnes tot popliedjes. Toen het moment eindelijk daar was, op 3 september 1967, ontstond er op meerdere plekken verkeerschaos, maar het aantal echte ongelukken viel mee.

Jan Collsiöö/TT Nyhetsbyrån

Stockholm, Zweden,
September 1967

Jan Collsiöö/TT Nyhetsbyrån

Bomen kregen zwemles

Enorme boomstammen werden vervoerd door ze over een rivier te laten drijven onder toezicht van log drivers. Zij moesten de stammen de juiste kant op sturen en opstoppingen voorkomen. Het was gevaarlijk werk: het kwam voor dat een log driver in het water viel en verdronk of door de zware stammen werd verpletterd.

Bettmann/Getty images

Idaho, VS
Jaren 1930

Bettmann/Getty images