Roger Viollet/Getty Images
De Mona Lisa is boven water

GALERIJ: De mens en zijn culturele kapitaal

Waar mensen zijn, is cultuur! Maar wat houdt die term eigenlijk in? Is het cultuur als Dalí de zwaartekracht uitdaagt? Zijn de stenen gezichten van de presidenten cultuur? En de onderzeeër van een diepzeefotograaf?

Dalí trotseerde de zwaartekracht

Het kostte wel 28 pogingen voordat de Spaanse kunstenaar Salvador Dalí tevreden was met het werk Dalí Atomicus. De vrouw van fotograaf Philippe Halsman tilde een stoel op, assistenten gooiden van rechts katten en van links een emmer water door de ruimte, Salvador Dalí zelf sprong in de lucht, en een milliseconde later maakte de fotograaf deze wereldberoemde foto.

Library of congress

New York
1948

Library of congress

President Lincoln krijgt een facelift

De 18 meter hoge beelden van vier voormalige Amerikaanse presidenten op Mount Rushmore krijgen elk jaar een schoonheidsbehandeling. Dappere werklui laten zich van de berg zakken om de beelden bij te werken. Ze repareren bijvoorbeeld scheurtjes die door vorst zijn ontstaan.

Getty Images

South Dakota, VS
1962

Getty Images

Cousteau in zijn miniduikboot

De oceanograaf Jacques Cousteau toont zijn nieuwste speeltje op het dek van het expeditieschip Calypso. De onderzeeër SP-350 Denise, bijgenaamd ‘de duikende schotel’, was de eerste duikboot voor onderzoek. Dankzij zijn televisieserie werden de Franse duiker met zijn rode mutsje en het vaartuig wereldberoemd.

Granger/Ritzau Scanpix

Haven van New York
Augustus 1959

Granger/Ritzau Scanpix

First lady van de vrijheid

In opperste concentratie leggen arbeiders de laatste hand aan de linkerhand van het Vrijheidsbeeld. Later werd er een plaquette in aangebracht met de datum 4 juli 1776 in Romeinse cijfers. Die verwijst naar de Onafhankelijkheidsverklaring van de Verenigde Staten en de breuk met het Britse koloniale gezag.

Library of Congress/Getty Images

Frankrijk
1882

Library of Congress/Getty Images

Mona Lisa is even weg

In 1911 doet Vincenzo Peruggia het ondenkbare: hij steelt de Mona Lisa van Leonardo da Vinci. De dief verstopt zich in een bezemkast in het Louvre en ontkomt met het doek onder zijn jas via een achterdeur die niet op slot zit. Het duurt drie jaar voor de wereldberoemde Lisa terug is op haar eigen plekje in Parijs.

Roger Viollet/Getty Images

Parijs
1914

Roger Viollet/Getty Images