SCANPIX/GRANGER
Vrouwen maken muziek voor vee

GALERIJ: De magische kracht van muziek

Hysterische fans rijden politieagenten omver in de hoop een glimp op te vangen van hun idolen, een man zoekt tijdens de blitz troost bij een piano en de melkproductie van een stel koeien wordt gestimuleerd via jazzconcerten. Muziek heeft altijd al een bijzondere, ontspannende en plezierige uitwerking gehad, kijk zelf maar.

We love you Beatles!

Hysterische fans proberen door de politieversperring bij Buckingham Palace heen te dringen in de hoop een glimp op te vangen van John, Paul, George en Ringo. The Beatles zijn hier om de MBE-onderscheiding – Order of the British Empire – van koningin Elizabeth in ontvangst te nemen. Vier jaar later, in 1969, geeft John Lennon de onderscheiding terug als protest tegen de Engelse steun aan de oorlog in Vietnam.

corbis/scanpix

Londen,
1965

corbis/scanpix

Pianospel in de ravage

Tijdens het opruimen na het nachtelijke Duitse bombardement van Londen, ziet een arbeider zijn kans schoon voor een muzikaal intermezzo op een ietwat gehavende piano. De luchtaanvallen – ook wel ‘de blitz‘ genoemd – was vooral gericht op burgers en had als doel om Groot-Brittannië zich te laten overgeven. De koppige Britten hielden echter voet bij stuk en nazi-Duitsland haalde uiteindelijk bakzeil. In totaal eiste de blitz ruim 42.000 levens.

MARY EVANS

Londen,
1940

MARY EVANS

Muzikale koeien

Deze koeien zijn wellicht het vreemdste publiek dat deze vrouwelijke jazzband ooit gehad heeft. Koeien en muzikanten doen mee aan een experiment waarbij de melkproductie verhoogd moet worden met muziek. De universiteit van Winsconsin-Madison onderzocht als eerste of muziek de melkproductie van vee kan stimuleren.

SCANPIX/GRANGER

Koeienstal, Madison, VS
1930

SCANPIX/GRANGER

Een grote dag in Harlem

Het Amerikaanse mannenblad Esquire gaf in 1958 een enorme opdracht aan de freelance-fotograaf Art Kane: Nodig de grootste jazzmuzikanten van deze tijd uit voor een groepsfoto. De redacteur van het blad had gehoopt op 10 tot 12 muzikanten, maar er stonden uiteindelijk 57 jazzlegendes op de foto – nogal een prestatie als je bedenkt dat de foto om 10 uur ’s ochtends genomen werd; een tijdstip waarop jazzmuzikanten vaak pas net in bed lagen.

Art kane, courtesy of Art Kane Archive

New York City, VS,
Augustus 1958

Art kane, courtesy of Art Kane Archive

Waar komt het geluid vandaan, papa?

Een klein meisje kijkt verbaasd naar het mondstuk van een tuba terwijl haar vader pijprookt onder het genot van vrolijke koperklanken van het National Band Festival. De tuba was 100 jaar eerder door twee Berlijners uitgevonden als instrument voor voor klassieke orkesten.

Topical Press Agency/Getty Images

Londen, Groot-Brittannië
Oktober 1923

Topical Press Agency/Getty Images