Universal History Archive/Getty Images
Aanslag op Sadat

GALERIJ: De gevaarlijkste baan ter wereld?

Veel politici hebben een gevaarlijke baan: er zijn talloze politieke aanslagen gepleegd. Soms zit er een georganiseerde oppositiegroepering achter een aanslag, soms is de dader een toevallige passant.

Een land in shock

De avondtrein naar Connecticut vertrekt van Grand Central in New York. De passagiers kunnen maar aan één ding denken: de moord op president John F. Kennedy. De dodelijke schoten vielen enkele uren eerder in Dallas, Texas en alle redacties werkten koortsachtig om het verhaal in de avondkrant te brengen.

Getty Images

New York, VS.
November 1963

Getty Images

Aanslag met samoeraizwaard

Tijdens een verkiezingsbijeenkomst rent de 17-jarige Otoya Yamaguchi het podium op en steekt de politicus Inejiro Asanuma dood met een samoeraizwaard. De ultranationalistische Yamaguchi ziet Asanuma als een landverrader vanwege diens socialistische ideeën. De dader wordt gearresteerd en pleegt drie weken later zelfmoord.

Polfoto

Tokio.
Oktober 1960

Polfoto

Moord bij militaire parade

De jaarlijkse Dag van de Gewapende Strijdkrachten in Egypte wordt op wrede wijze verstoord als leden van een islamitische oppositiegroepering het vuur openen op de toeschouwers. Op een ereplaats zit president Anwar Sadat, die twee jaar eerder vrede heeft gesloten met Israël. Sadat komt om in de kogelregen.

Universal History Archive/Getty Images

Egypte.
Oktober 1981

Universal History Archive/Getty Images

Dader schoot langs de president

President Ronald Reagan had net een lunch verlaten toen er zes keer op hem werd geschoten. Slechts één van de kogels trof de president, die meteen werd afgevoerd terwijl politieagenten en bewakers de dader overmeesterden. Reagan werd in zijn long geraakt, maar bracht het er heelhuids vanaf. De dader zat 35 jaar in een inrichting.

GettyImages/Originele kleurenfoto

Washington, D.C., VS.
Maart 1981

GettyImages/Originele kleurenfoto