Mirrorpix/Getty Images
Baby op het strand tijdens de oorlog

Ga je mee naar het strand?

Bij een stranddag denk je aan blote benen, ontspanning en een zorgeloze tijd – maar zo is het niet altijd geweest. In de jaren 1920 moesten vrouwen zich aan strenge kledingregels houden en in de jaren 1940 veranderden stranden in gevaarlijke invasiezones.

Ga boeven vangen

Vrouwen in badpak werden niet altijd gewaardeerd. Hier zijn twee jonge meisjes gearresteerd omdat hun badkleding te weinig van hun benen bedekt. Dit ‘onzedelijke gedrag’ van de dames in kwestie werd In de VS als een ernstig misdrijf beschouwd, en de politie had dan ook geen keus en moest hen wel aanhouden.

Topical press agency/Stringer/Getty Images

Chicago, VS
Juli 1922

Topical press agency/Stringer/Getty Images

Ter verdediging tegen de Duitsers

Een baby wacht geduldig op zijn ouders die zich in de golven wagen op het strand bij het Zuid-Engelse Eastbourne. De stad, die slechts 100 kilometer van het bezette Frankrijk ligt, is een doelwit van de verwachte Duitse landingsoperatie. Er worden prikkeldraad en andere verdedigingsmiddelen ingezet om ze te stoppen – maar die verpesten ook het zomerplezier van de Britten zelf.

Mirrorpix/Getty Images

Ter verdediging tegen de Duitsers

Eastbourne, Groot-Brittannië
1941

Mirrorpix/Getty Images

Geen pottenkijkers ...

Hoe moet een keurige vrouw in de Victoriaanse tijd zich op een hete zomerdag omkleden voor een duik in zee zonder dat jan en alleman haar kan zien? Een gênante situatie die gelukkig kan worden opgelost met de badkoetsjes van Hooper: kleine, door paarden getrokken cabines op wielen waarin je je ongezien kunt omkleden en naar het strand kunt laten vervoeren.

AOP/Getty Images

Groot-Brittannië
1890

AOP/Getty Images

Gewaagde badmode

Een politieagent controleert de badpakken van twee jonge vrouwen. Er is net een regel ingevoerd dat de strandkledij van de dames slechts 15 centimeter van het dijbeen mag laten zien. Als de badpakken te kort zijn, zal de dames gevraagd worden zich om te kleden en naar huis te gaan.

The library of congress

Strand bij Washington,
Zomer 1922

The library of congress