Fotogalerij: Historische platen 2012

Historische platen tonen de geschiedenis, gezien door fotografen die op het juiste moment op de juiste plek waren.1

Hollywood, 1929. De leeuw Jackie van MGM bereidt zich voor op de opnames. De gesproken film heeft zijn intrede gedaan, en het gebrul van Jackie luidt het nieuwe tijdperk in.

Een ster met een grote muil

Hollywood, 1929. De leeuw Jackie van MGM bereidt zich voor op de opnames. De gesproken film heeft zijn intrede gedaan, en het gebrul van Jackie luidt het nieuwe tijdperk in. Jackie was de tweede leeuw die MGM in zijn logo gebruikte, en hij speelde honderden rollen in zijn carrière – zo stond hij onder andere tegenover Johnny Weismuller in de Tarzan-films. Foto: Polfoto/corbis

De robots komen!

Schenectady, VS 1959. Alsof het een scène uit een sciencefictionfilm is, zien twee meisjes hoe robot Handyman zijn kunsten met een hoepel vertoont. Ingenieur Ralph Mosher van General Electric bestuurt het metalen gevaarte. Door de bewegingen van Mosher na te doen kan Handyman als eerste machine ooit met radioactieve voorwerpen omgaan binnen betonnen muren van twee meter dik. Hij slaagt met glans voor het onderdeel fijne motoriek. Foto: Polfoto/Corbis

Castro in de Russische kou

Moskou, 1964: Een vreemde eend in de bijt tussen de bezoekers van het Tajnitskaja-park, een attractie van het Kremlin. De Cubaanse leider Fidel Castro zit lachend aan de teugels van een arrenslee, omringd door Russische kinderen in klederdracht. Castro trotseert de winterkou voor een weerzien met Nikita Chroesjtsjov achter de muren van het Kremlin, twee jaar na hun een-tweetje tijdens de Cubacrisis. Foto: Polfoto/Corbis

Pret aan dek

KdF-stoomschip Der Deutsche, 1935. De stemming zit er goed in op cruiseschip Der Deutsche, dat op weg is naar het vakantie-eiland Madeira. De Duitse arbeiders aan boord maken gebruik van een arrangement van Hitlers net opgerichte nazi-organisatie ‘Kraft durch Freude’. KdF verzorgt goedkope vakanties vanuit het idee dat de arbeiders door de ontspanning meer fut en een ‘sterk zenuwgestel’ krijgen. Alleen al in 1938 maken ruim tien miljoen Duitsers een reis.

Hoog boven de wereld

Manhattan, VS, 1930. Op zijn dooie gemak draait een bouwvakker een moer vast – op bijna 400 meter hoogte. Er zijn meer dan 3000 arbeiders betrokken bij de bouw van het Empire State Building. De wolkenkrabber wordt in de jaren 1930 in recordtijd uit de grond gestampt tot het hoogste gebouw ter wereld. Tijdens de ergste economische crisis van de eeuw wordt het een nationaal symbool van groei en optimisme.

Redden wat je redden kan!

Tokio, september 1923. Van huis en haard verdreven inwoners ontvluchten bepakt en bezakt de Japanse hoofdstad, die door een aardbeving in puin is gelegd. Overal breekt brand uit en er volgt een reeks tsunami’s met golven tot wel 10 meter hoog, die in het hele gebied een enorme schade veroorzaken. De ramp zal meer dan 140.000 mensen het leven kosten en berooft 1,9 miljoen inwoners van een dak boven hun hoofd.

Politiek beladen bokswedstrijd

New York, VS, 19 juni 1936. Het publiek in het Yankee Stadium valt stil. De Duitse bokser Max Schmeling heeft de onoverwinnelijke Joe Louis in de 12e ronde knock-out geslagen. De boksmatch is politiek getint; Schmeling vertegenwoordigt nazi-Duitsland, Louis de Amerikaanse democratie. Schmeling wordt terug in Berlijn als een volksheld ingehaald. Maar ondanks zijn heldenstatus weigert hij lid te worden van de nazipartij.

Muzikale koeien

Koeienstal, Madison, VS, 1930. Deze koeien zijn wellicht het gekste publiek dat deze vrouwelijke jazzband ooit gehad heeft. Koeien en muzikanten doen mee aan een experiment waarbij de melkproductie verhoogd moet worden met muziek. De Winsconsin-Madison-universiteit onderzocht als eerste of muziek de melkproductie van vee kan stimuleren.

Opgeblazen schijnbeweging

Kent, Engeland, 1944. Hij ziet er echt uit, maar deze rubberen tank is een van de vele ‘dummy’s’ die de geallieerden voorafgaand aan D-Day gebruikten. Een heel schijnleger van vliegtuigen, landingsvaartuigen en voertuigen werd ingezet om de Duitsers te doen geloven dat de landing ten noorden van Normandië zou plaatsvinden. Deze operatie, waarbij ook van geheim agenten en nepradioverkeer gebruikgemaakt werd, was een van de meest geslaagde afleidingsmanoeuvres in de geschiedenis.