Photo 12/Imageselect
Man verstopt zich in een paard

Alternatieve oorlogswapens

De wereldoorlogen zorgden voor grote verschrikkingen, en voor innovatieve oorlogsmethoden. Tijdens de loopgravenoorlog maakte Frankrijk dode paarden van papier-maché en in 1944 bedachten de geallieerden een wel heel succesvolle afleidingsmanoeuvre.

Iedereen uit de veren!

De rekruten in het Amerikaanse mariniersopleidingskamp in Seattle worden gewekt door de reveille met een trompetversterker. Het ochtendritueel was lang niet zo populair als de aankondiging van de maaltijd. Deze megafoon is ontstaan in de oude Griekse amfitheaters, maar het was Thomas Edison die in 1878 patent aanvroeg.

Corbis/All over

VS
1917-1918

Corbis/All over

Opgeblazen schijnbeweging

Hij ziet er echt uit, maar deze rubberen tank is een van de vele ‘dummy’s’ die de geallieerden voorafgaand aan D-Day gebruikten. Een heel schijnleger van vliegtuigen, landingsvaartuigen en voertuigen werd ingezet om de Duitsers te doen geloven dat de landing ten noorden van Normandië zou plaatsvinden. Deze operatie, waarbij ook van geheim agenten en nepradioverkeer gebruikgemaakt werd, was een van de meest geslaagde afleidingsmanoeuvres in de geschiedenis.

POLFOTO/ROGER-VIOLLET

Kent, Engeland
1944

POLFOTO/ROGER-VIOLLET

Spion zit verstopt in paardenkadaver

Tijdens de Eerste Wereldoorlog was het van levensbelang om te weten wat de vijand van plan was in zijn eigen loopgraaf. Daarom bedachten de Fransen observatieposten van papier-maché in de vorm van dode paarden. Een soldaat verstopte zich dan vlak bij de Duitse linie en volgde zo alle ontwikkelingen bij de vijand.

Photo 12/Imageselect

Frankrijk
1914-1918

Photo 12/Imageselect