









De droom van gelijkheid
Onder leiding van dominee Martin Luther King marcheren 250.000 mensen door de hoofdstad van de VS uit protest tegen de discriminatie van en armoede onder Afro-Amerikaanse burgers. De mars eindigt bij Lincoln Memorial, waar Martin Luther King zijn historische toespraak houdt over zijn droom van rassengelijkheid.
Washington D.C.,
28 augustus 1963
De rook prikt
De rook van de brandende kruisen stoort vrouwelijke leden van de Ku Klux Klan tijdens een ceremonie. In de jaren 1950 werd de rechtsextremistische organisatie nieuw leven in geblazen door de groeiende burgerrechtenbeweging. De KKK pleegde bom- en moordaanslagen, gericht op zowel zwarte burgers als witte burgerrechtenactivisten.
Macon, Georgia,
27 april, 1956
Niet voor zwarte mensen!
Drie burgerrechtenactivisten weigeren het restaurant van supermarkt Woolworth te verlaten. Urenlang worden ze overgoten met bier, geslagen en gebrand met sigaretten. Sit-in-acties begonnen in de jaren 1960 als reactie op o.a. Woolworths beleid om zwarte en witte mensen niet samen te laten eten. Pas in 1964 werd het verboden klanten te scheiden naar ras.
Jackson, VS,
28 mei 1963
Alweer een lynchpartij
Bij het hoofdkantoor van de burgerrechtenorganisatie NAACP worden de inwoners van New York geïnformeerd over alweer een lynchpartij. In de jaren 1882-1968 worden meer dan 4700 mensen gelyncht in de VS – 70 procent van hen was zwart.
New York, VS,
1936
KKK bekent kleur
De straten van Washington stromen vol met leden van de Ku Klux Klan. Er is een parade georganiseerd om het witte, christelijke Amerika te verdedigen. De deelnemers met de witte kappen mochten van de politie hun gezicht niet bedekken. Daar gingen ze mee akkoord, want ze zagen geen reden om zich te verbergen. Per slot van rekening had de KKK destijds vier miljoen leden in de VS.
Washington D.C.
8 augustus 1925