Fred Blackwell
Vrouw krijgt milkshake naar haar hoofd gegooid

Afro-Amerikanen strijden voor gelijkheid

Na de Tweede Wereldoorlog bloeit de burgerrechtenbeweging weer op in de VS. De dominee Martin Luther King staat vooraan bij een protest tegen de rassenwetten. Tegelijkertijd vecht de Ku Klux Klan tegen de activistische vrijheids- en gelijkheidsidealen.

De droom van gelijkheid

Onder leiding van dominee Martin Luther King marcheren 250.000 mensen door de hoofdstad van de VS uit protest tegen de discriminatie van en armoede onder Afro-Amerikaanse burgers. De mars eindigt bij Lincoln Memorial, waar Martin Luther King zijn historische toespraak houdt over zijn droom van rassengelijkheid.

AOP/Getty images

Washington D.C.,
28 augustus 1963

AOP/Getty images

De rook prikt

De rook van de brandende kruisen stoort vrouwelijke leden van de Ku Klux Klan tijdens een ceremonie. In de jaren 1950 werd de rechtsextremistische organisatie nieuw leven in geblazen door de groeiende burgerrechtenbeweging. De KKK pleegde bom- en moordaanslagen, gericht op zowel zwarte burgers als witte burgerrechtenactivisten.

POLFOTO/CORBIS

Macon, Georgia,
27 april, 1956

POLFOTO/CORBIS

Niet voor zwarte mensen!

Drie burgerrechtenactivisten weigeren het restaurant van supermarkt Woolworth te verlaten. Urenlang worden ze overgoten met bier, geslagen en gebrand met sigaretten. Sit-in-acties begonnen in de jaren 1960 als reactie op o.a. Woolworths beleid om zwarte en witte mensen niet samen te laten eten. Pas in 1964 werd het verboden klanten te scheiden naar ras.

Fred Blackwell

Jackson, VS,
28 mei 1963

Fred Blackwell

Alweer een lynchpartij

Bij het hoofdkantoor van de burgerrechtenorganisatie NAACP worden de inwoners van New York geïnformeerd over alweer een lynchpartij. In de jaren 1882-1968 worden meer dan 4700 mensen gelyncht in de VS – 70 procent van hen was zwart.

MPI/Stringer/Getty Images

New York, VS,
1936

MPI/Stringer/Getty Images

KKK bekent kleur

De straten van Washington stromen vol met leden van de Ku Klux Klan. Er is een parade georganiseerd om het witte, christelijke Amerika te verdedigen. De deelnemers met de witte kappen mochten van de politie hun gezicht niet bedekken. Daar gingen ze mee akkoord, want ze zagen geen reden om zich te verbergen. Per slot van rekening had de KKK destijds vier miljoen leden in de VS.

BETTMANN/GETTY IMAGES

Washington D.C.
8 augustus 1925

BETTMANN/GETTY IMAGES