Ziekelijke smidszoon revolutioneerde de Franse keuken
Auguste Escoffier was de zoon van een smid, maar dat zware werk was niets voor hem. Als kok zou hij de vader van de moderne Franse keuken worden.

Escoffier was ruim 60 jaar kok en werd ‘de koning van de koks’ genoemd.
Toen Auguste Escoffier ’s ochtends zijn nieuwe werkplek in het Savoy Hotel betrad, kreeg hij de schrik van zijn leven.
De koks die de vorige avond voor het laatst in de keuken hadden gewerkt, hadden een puinhoop achtergelaten.
Alles was vuil, kookgerei lag her en der, en het ergste: er was geen korreltje zout meer te vinden.
Die avond waren alle tafels in het restaurant gereserveerd voor de elite van Londen. Het hotel was een jaar eerder, in 1889, geopend en was in handen van theaterdirecteur Richard D’Oyly Carte, die rijk was geworden met de populaire operettes van Gilbert en Sullivan in het Savoy Theatre.
Het hotel moest tot de top van Londen behoren, maar bleek niet aan de verwachtingen te voldoen.
Daarom had Carte zijn hele staf ontslagen en hotelier César Ritz en chef-kok Escoffier aangenomen. Zij moesten laten zien dat ze het Savoy tot een succes konden maken.