Shutterstock

Wanneer gingen we kleurrijke cocktails drinken?

‘Cocktails’ bestaan al sinds begin 19e eeuw. De betekenis van het woord is onbekend, maar waarschijnlijk is het een denigrerende term uit de paardenfokkerij voor tweederangskwaliteit.

Hoe lang mensen al drankjes mengen, is in de nevelen van de geschiedenis gehuld, maar de eerste schriftelijke verwijzingen naar cocktails stammen uit circa 1800.

Zo drukte de Amerikaanse krant The Balance, and ­Columbian Repository in 1806 een brief af van een lezer die wilde weten wat een cocktail toch was.

‘Een cocktail is een stimulerende alcoholische drank van sterkedrank, suiker, water en bitter,’ was het antwoord van de redactie.

Cocktail floreerde tijdens drooglegging

In de 19e eeuw werden er steeds meer cocktails gemaakt, en tegen het eind van de eeuw waren er hele boeken met cocktailrecepten te koop.

De grote doorbraak liet echter op zich wachten tot de drooglegging in de VS. Van 1920 tot 1933 waren productie en verkoop van alcohol verboden, en daarom gingen de Amerikanen hun eigen drank stoken.

De cocktail Sex on the Beach bevat o.a. wodka en vruchtensap.

© Shutterstock

Die was vaak van twijfelachtige kwaliteit of regelrecht ondrinkbaar. Daarom mengden velen vruchtensap, honing, room en andere smaakversterkers door de drank om het bocht door hun keel te kunnen krijgen.

Vooral zoete cocktails waren populair omdat ze snel naar binnen konden worden gewerkt.

Dat kwam goed van pas in de vele illegale kroegen, waar de politie elk moment kon binnenvallen.

Tweederangspaarden gaven cocktails hun naam

De oorsprong van het woord cocktail is onduidelijk. Volgens één theorie komt het uit de paarden-fokkerij: van niet-volbloedpaarden werd vaak de staart afgeknipt.

Deze tweederangspaarden werden cocktails genoemd. Deze aanduiding werd mogelijk ook gebruikt voor drankjes die verdund waren.