Anders Hanser & Shutterstock
Slagveld Waterloo

Toeristen bij Waterloo gebombardeerd met ABBA-muziek

Waterloo wordt elk jaar bezocht door een kwart miljoen toeristen met een voorliefde voor geschiedenis. Ze willen de plek zien van de veldslag waardoor Napoleon de macht verloor. Maar nu bederft een ‘vliegend’ restaurant de rust op het oude slagveld.

Naar schatting sneuvelden er op 18 juni 1815 20.000 mannen op de vlakten bij het Belgische Waterloo, toen het 72.000 man sterke leger van de Franse Napoleon Bonaparte werd verslagen door het 120.000-koppige coalitieleger van de Britse hertog van Wellington.

Hoewel hij in de minderheid was, zette de briljante bevelhebber vol in op wat zijn laatste veldslag zou worden.

Het slagveld staat sindsdien bekend als de plek waar definitief een einde kwam aan de napoleontische oorlogen die Europa 12 jaar lang hadden geteisterd. De nederlaag markeerde het begin van bijna 50 jaar vrede op het continent.

Vandaag de dag trekt het slagveld jaarlijks meer dan een kwart miljoen bezoekers, die er kunnen rondwandelen en genieten van het panoramische uitzicht en de vredige omgeving.

Zo was het in elk geval tot dit jaar juni.

Diner boven beroemde heuvel

Die hele maand kon je een ‘unieke eetervaring’ beleven boven het slagveld. Het bedrijf Dinner in the Sky had een zogeheten vliegend restaurant opgehangen, waar avontuurlijke fijnproevers 50 meter boven de plek waar Wellington Napoleon versloeg, konden dineren.

Volgens The Brussel Times zouden er ‘in totaal 3000 gasten worden ontvangen aan een tafel 50 meter boven de Leeuw van Waterloo, om de geschiedenis van de Slag bij Waterloo, Napoleon en de hertog van Wellington dichtbij te brengen.’

De Leeuw van Waterloo is een standbeeld van een leeuw op een 43 meter hoge, kunstmatige heuvel. Willem I der Nederlanden liet het in 1826 oprichten als eerbetoon aan zijn zoon Willem, de Prins van Oranje (later Willem II). De prins vocht als generaal mee in de slag, maar raakte door een vijandelijke kogel gewond aan zijn schouder en werd later geëerd om zijn dapperheid.

ABBA schettert over het slagveld

Het restaurant wilde ook een bijzondere historische ervaring creëren. De gasten werden vermaakt met soldaten in historische uniformen, kanonnen, trommels en een speciale videoanimatie die de strijd onder hen uitbeeldde – een echte totaalervaring dus.

Niet iedereen was enthousiast over de vele initiatieven van het restaurant. Toeristen die naar Waterloo waren gekomen om de 208e herdenking van de veldslag te vieren en een respectvollere ervaring hadden verwacht, konden niet om het luidruchtige pop-uprestaurant heen.

Wat veel mensen in het bijzonder stoorde, was dat het restaurant op 18 juni de ABBA-hit ‘Waterloo’ zo luid draaide dat dit op het hele slagveld te horen was.

Meerdere bezoekers klaagden erover op Twitter. Een van hen beschreef de ervaring met de woorden: ‘Belgische commerciële belangen veranderen het slagveld van Waterloo in Disneyland.’

De unieke ervaring was stijf uitverkocht. De kosten liepen uiteen van 150 euro voor cocktails tot 295 euro voor het diner – helaas zonder Beef Wellington op het menu.