Magische kookkunst maakte koksmaat tot edelman
De Fransman Taillevent werkte zich in 60 jaar op van koksmaat tot meesterkok van de koning. Hij werd om zijn kookkunst geridderd in een tijd waarin de meeste koks werden gezien als eenvoudige bedienden – maar soms als werktuig van de duivel.

Het hof en de adel aten alleen spijzen met zeer prestigieuze ingrediënten. Dus stond er vaak vis en gevogelte op het menu.
Taillevents reuma speelde op toen hij knielde voor koning Karel VI van Frankrijk.
De oude kok droeg een simpel, wit schort, dat een scherp contrast vormde met de overdaad in de ridderzaal. Hij boog zijn hoofd, en Karel VI legde zijn zwaard op Taillevents schouder.
De koning hielp zijn kok overeind en kuste hem op beide wangen, terwijl een page toesnelde met een wapenschild met drie kookpotten erop.
Toen Taillevent het schild plechtig in ontvangst nam, barstte er een luid gejubel los.
Ridders, hofdames en keukenpersoneel, dat voor deze ene keer de zaal mocht betreden, juichten de geridderde toe.
Trompetten schalden terwijl een rij bedienden overvolle schalen de zaal binnen droeg. Een suikersculptuur die op de chef-kok leek, werd op de feestdis gezet.
Gebraden zwanen, kraanvogels en pauwen, met hun eigen veren versierd, kwamen op lange tafels te staan.
Karaffen rode wijn, gouden schalen met rijke, kruidige sauzen, geglaceerde hanen en fazanten, zeetong met verse kruiden en manden met versgebakken brood volgden al gauw.
Als eerbetoon aan de meester waren alle gerechten afkomstig uit Taillevents eigen kookboek Le Viandier. Karel VI nam de nieuwe ridder bij de arm en leidde hem naar de ereplaats naast zich.