Denver Post/Imageselect & Shutterstock
Filippo Tommaso Marinetti haatte pasta

Italiaanse dichter verklaarde de oorlog aan pasta

Weg met de onmannelijke pasta, riep de Italiaanse dichter Filippo Tommaso Marinetti in de jaren 1930. Dictator Mussolini was het ermee eens – er was een pastatekort in Italië.

Gezonde mensen mijden pasta als de pest, zo vonden de aanhangers van het futurisme, een avant-gardebeweging in de kunst.

De oprichter van de beweging, de Italiaanse dichter Filippo Tommaso Marinetti, schreef in 1930 een manifest waarin het geliefde Italiaanse product de wind van voren kreeg. Volgens Marinetti was pasta ‘een absurde gastronomische religie’.

‘Hoe aangenaam het ook is voor het gehemelte, pasta is voedsel voor de passieven, want het maakt mensen lui en laat ze denken dat het voedzaam is,’ mopperde de dichter.

Pasta was evenmin besteed aan het schone geslacht:

‘Een zware, opgezwollen buik is niet bevorderlijk voor de aantrekkelijkheid van een vrouw.’

Elektriciteit gaf vlees energie

Het futurisme ontstond in 1909, en jeugdigheid, technologie, oorlog en mannelijkheid stonden centraal. Snelheid en machines waren dan ook vaak het thema van de schilderijen en beelden van futuristische kunstenaars.

De futuristen hadden een hekel hadden aan pasta, en zagen grote, sappige steaks als viriel mannenvoedsel. Tijdens het koken moest het vlees echter van energie worden voorzien. Elektriciteit maakte de inherente energie van het vlees vrij, stelde Marinetti.

Filippo Tommaso Marinetti, diner zonder pasta

Pasta maakte mannen dik en impotent, vond de Italiaanse dichter en provocateur Filippo Tommaso Marinetti. Voor een groot diner in 1932 instrueerde hij de koks om alleen gerechten zonder pasta te maken.

© Wikimedia Commons & Denver Post/Imageselect

De steaks moesten zonder bestek worden gegeten omdat eten met blote handen het jachtinstinct van de man versterkte.

Het idee om pasta te schrappen kreeg bijval van dictator Benito Mussolini – niet zozeer om luiheid te bestrijden, maar omdat de Italiaanse landbouw moeite had om genoeg tarwe te produceren voor pasta.

In de jaren 1930 probeerde de dictator de Italianen met campagnes aan de rijst te krijgen.

Mussolini maakte risotto populair, maar de fascistische dictator en de futuristen wisten de pasta nooit uit te bannen. Nu is pasta niet alleen een favoriet in Italië, maar in grote delen van de wereld.