Aten de Tataren rauw vlees?

Waarom wordt rauwe biefstuk ‘tartaar’ genoemd?

Er zijn geen historische bronnen die melden dat er rauw vlees op het menu van de Tataren stond.

De mythe dat de Tataren van rauw vlees zouden houden ontstond in de 12e eeuw, toen Dzjengis Khan het Turkse ruitervolk naar het westen dreef. Ze vestigden zich op de Russische steppen, en vielen regelmatig het oosten van Europa aan. In de 18e en 19e eeuw gingen ze langzaam op in de Russische maatschappij.

De Tataren zouden stukken rauw vlees onder de zadels van hun paarden leggen. De Europeanen dachten dat ze het zo mals maakten, maar het vlees diende om de paarden te beschermen. ’s Avonds werd het dan aan de honden gevoerd, want het bevatte zo veel paardenzweet dat mensen het niet lustten.

Tartaar, gemalen rauwe biefstuk met kappertjes, ei en peterselie, ontstond rond 1900 in chique restaurants. Het gerecht wordt ook wel filet americain genoemd – niemand weet waarom.