Imageselect & Bridgeman

Game of Thrones haalt inspiratie uit geschiedenis

De hitserie Game of Thrones is sterk gebaseerd op de Europese middeleeuwen, en veel van de populaire personages uit de serie zijn afgeleid van historische figuren.

Robb Stark

Robb Stark behaalt als legerleider de ene overwinning na de andere, maar zijn besluit om een huwelijksbelofte te breken wordt hem noodlottig. Hij zou als onderdeel van een bondgenootschap trouwen met een vrouw van het House Frey, maar treedt uiteindelijk met een vrouw van buiten Westeros in het huwelijk.

De Engelse koning Eduard IV (1442-1483) deed ongeveer hetzelfde. Hij had moeten trouwen met prinses Anne, de dochter van de Franse koning Lodewijk XI, maar huwde in het diepste geheim Elizabeth Woodville.

De Engelse edelen, die het bondgenootschap met de Franse koning tot stand hadden gebracht, waren woedend en kwamen in opstand. Maar in tegenstelling tot Robb Stark bracht Eduard het er levend van af en regeerde hij tot zijn dood.

Koning Joffrey

Koning Joffrey, de boosaardige tiran, is in feite een mix van de Engelse koning Richard II (1367-1400), en Eduard van Westminster, prins van Wales (1453-1471). Net als Joffrey kwam Richard II al jong op de troon: in 1377, toen hij 10 was.

Joffreys wreedheid is afgekeken van Eduard van Westminster, die volgens bronnen zeer gewelddadig en bezeten van oorlog was. De ambassadeur van Milaan schreef over hem:

‘Deze jongen, al is hij pas 13, heeft het uitsluitend over oorlogvoeren en hoofden afhakken, alsof alles in zijn handen ligt of hij een oorlogsgod is.’

Zijn strijdlust werd Eduard al snel fataal: hij sneuvelde op 17-jarige leeftijd in de Slag bij Tewkesbury in 1471.

De serie is niet alleen geïnspireerd op gebeurtenissen in de Rozenoorlogen. Meerdere personages ondergaan hetzelfde lot als historische personen uit het middeleeuwse Engeland.

© Polfoto, Imageselect, Getty Images & HBO Nordic

Petyr ‘Littlefinger’ Baelish

Deze muntmeester en bordeeleigenaar komt aan de macht via manipulatie en zijn grote netwerk van spionnen. Die beschrijving past ook bij de Engelse militaire dictator Oliver Cromwell (1599-1658).

Cromwell was een telg van de lage adel, maar wist op te klimmen tot Lord Protector, en had het daarmee voor het zeggen in Engeland.

Een andere inspiratiebron voor Littlefinger was wellicht Richard Neville (1428-1471), de hertog van Warwick. Zijn grote rijkdom en neus voor politieke intriges leverden hem de bijnaam Kingmaker op.

Daenerys Targaryen

Een van de belangrijkste personages uit de serie, Daenerys Targaryen, vertoont veel overeenkomsten met de Engelse koningin Elizabeth I (1533-1603). Beiden waren machtsbelust, ongetrouwd en beschikten over een ijzersterk wapen (respectievelijk draken en de Engelse marine).

Daenerys is korte tijd getrouwd geweest, maar Elizabeth staat bekend als de maagdelijke koningin omdat ze nooit trouwde. Beide vrouwen besluiten ongehuwd te blijven om hun macht te versterken: Daenerys wil The Iron Throne heroveren, en Elizabeth wil het Engelse rijk uitbreiden.

Bovendien straften beiden een naaste adviseur die hun vertrouwen geschaad had. Daenerys verbant Jorah Mormont als ze over zijn verleden als spion hoort, en Elizabeth laat haar raadgever Robert Devereux terechtstellen als hij een opstand tegen haar probeert te ontketenen.

Daenerys Targaryen is een van de vele personages uit Game of Thrones die gebaseerd zijn op personen uit de Europese middeleeuwen.

Cersei Lannister

Koningin Cersei heeft veel weg van Margaretha van Anjou (1429-1482). Beiden werden op jonge leeftijd uitgehuwelijkt in het kader van een alliantie. De Franse Margaretha trouwde in 1445 met de Engelse koning Hendrik VI om vrede tussen Engeland en Frankrijk te bewerkstelligen.

Beide vrouwen namen het landsbestuur op zich omdat hun man niet meer kon regeren. Cersei regeerde achter de schermen terwijl haar man op jacht ging en het bed met andere vrouwen deelde, Margaretha nam de macht over toen Hendrik VI langzaam seniel werd.

Bovendien gingen er over beiden geruchten dat ze overspel hadden gepleegd, en allebei hadden ze een wrede, sadistische zoon (Joffrey en Eduard van Westminster).

Jaime Lannister

In seizoen 4 van de serie krijgt Jaime Lannister een gouden kunsthand omdat zijn eigen hand afgehakt is. Dit verhaal vertoont sterke overeenkomsten met dat van Gottfried ‘Götz’ von Berlichingen (1480-1563) - een Duitse ridder en huurling, die bekendstond als Götz met de IJzeren Hand.

Net als Jaime was Götz van adel en werd hij ridder. In 1504 raakte hij zijn hand kwijt toen die tijdens een belegering werd geraakt door een kanonskogel. Maar Götz liet zich niet kisten en liet een ijzeren hand maken, waarmee hij zich weer in de strijd kon storten.

Bekijk meer over de historische achtergrond van de serie - George R.R. Martin en Britse historici onthullen de inspiratiebronnen van de serie:

Video