Internet Archive & Shutterstock
The Power of Love

Wie maakte de eerste 3D-film?

In 1922 ging de film ‘The Power of Love’ in première in Los Angeles. De regisseur vond het revolutionair voor de filmwereld, maar het publiek was nog lang niet klaar voor 3D-technologie.

Op 27 september 1922 was een gevarieerde groep journalisten en genodigden getuige van een historische gebeurtenis in het Ambassador Hotel Theater in Los Angeles, VS.

Ze staarden met speciale brillen op naar het grote witte doek, en daar was de eerste 3D-speelfilm in de hele geschiedenis te zien.

De stomme film The Power of Love was een pompeus liefdesdrama, opgenomen met een camera met twee lenzen die net was uitgevonden door de regisseur en producent van de film, Harry K. Fairall.

Top 3: De populairste 3D-films

Sinds de eerste 3D-film in 1922 zijn films met driedimensionale effecten zeer succesvol geweest in de bioscopen. De populairste films hebben duizelingwekkende bedragen opgebracht. In de lijst staan originele 3D-films en films die later een 3D-versie kregen.

© Shutterstock

1. Avatar

Jaar: 2009
Genre: Sciencefiction
Opbrengst: 2,8 miljard dollar
Plot: Een soldaat wordt op missie gestuurd naar een verre maan, waar hij verliefd wordt op een van de bewoners.

© Shutterstock

2. Jurassic World

Jaar: 2015
Genre: Actie/Sciencefiction
Opbrengst: 1,7 miljard dollar
Plot: In een pretpark met dinosaurussen ontstaat chaos als een genetisch gemanipuleerde hybride-dino alles en iedereen verwoest.

© Shutterstock

3. The Avengers

Jaar: 2012
Genre: Superheldenfilm
Opbrengst: 1,5 miljard dollar
Plot: De superhelden Iron Man, Captain America, Hulk, Thor, Black Widow en Hawkeye werken samen om de wereld te redden van de schurk Loki.

Als de bioscoopbezoekers de speciale 3D-brillen op hadden, zouden de opnames van de twee lenzen een diepte-illusie creëren, waardoor de film driedimensionaal leek.

De film was zelfs zo geavanceerd dat de bezoekers zelf het einde van de film konden aanpassen door hun linker- of rechteroog te sluiten. Zo konden ze bepalen of ze een gelukkig of tragisch einde van de film wilden zien.

Film werd een flop

Ondanks de grote uitvinding werd de première in Los Angeles geen groot succes. Hoewel de film goede recensies kreeg in de filmtijdschriften, wilden andere bioscopen de baanbrekende film niet vertonen.

Het jaar erop werd The Power of Love gekocht door een distributiebedrijf, dat de film als gewone 2D-film met de titel Forbidden Lover verkocht aan Amerikaanse bioscopen.

The Power of Love

De eerste speelfilm in 3D, ‘The Power of Love’, ging in 1922 in première.

© Internet Archive

Inmiddels zijn beide versies van de film verloren gegaan. Pas in april 1953 kreeg 3D een nieuwe kans in Hollywood met de enge film Man in the Dark.

Deze keer werden de toeschouwers wild enthousiast van de technologie, waarna praktisch alle filmstudio’s 3D-films gingen produceren, en de jaren 1950 bleken de gouden jaren voor de 3D-film.