Warner Bros
Casablanca

Waarom werd de film ‘Casablanca’ zo populair?

In het najaar van 1942 kreeg de film ‘Casablanca’ na de première wisselende reacties. Maar de blockbuster werd daarna alleen maar populairder, en tegenwoordig is het een van de grootste Hollywoodsuccessen.

‘Ik heb het gevoel dat Casablanca een eigen leven is gaan leiden. Het heeft iets subtiels, want het lijkt in een behoefte te voorzien.’

Dat zei actrice Ingrid Bergman over de film Casablanca. Ingrid Bergman speelde zelf een van de hoofdrollen in Casablanca, een film die na de première in het najaar van 1942 goed – maar niet onverdeeld positief – werd ontvangen door bezoekers en critici.

Maar naarmate de jaren verstreken werd Casablanca steeds populairder, en tegenwoordig is het volgens filmhistoricus Leonard Maltin zelfs ‘de beste Hollywoodfilm aller tijden’.

VIDEO: Bekijk de originele trailer van Casablanca (1942)

Video

De film speelt met genres

Een van de belangrijkste oorzaken van het succes van Casablanca zijn het uitstekende filmvakmanschap en de moeiteloze afwisseling tussen genres als komedie, romantiek en thriller.

‘Er zijn betere films. Films met meer diepgang. Originelere films en films met meer artistieke visie of politieke betekenis. Maar Casablanca is een van de meest gewaardeerde films. Het is een film die de gebruikelijke categorieën overstijgt,’ schreef de beroemde recensent Roger Ebert.

VIDEO: Bekijk een nieuwere trailer voor Casablanca

Video

Bogart en Bergman lopen voorop

Niet alleen leveren de beste acteurs van die tijd een fantastische acteerprestatie: Humphrey Bogart en Ingrid Bergman voeren een aangename en dynamische cast aan in Casablanca. Ook bevat het plot van de film – volgens deskundigen – verschillende lagen.

‘Je overdrijft niet als je zegt dat Casablanca een van de grootste films ooit is. Terwijl je de eerste keer misschien alleen aandacht hebt voor het oppervlakkige liefdesverhaal, komen de onderliggende boodschappen van gemeenschap en anti-isolationisme naar voren als je de film vaker bekijkt,’ schreef het Amerikaanse online medium The Washington Free Beacon in 2012.

Hoewel Casablanca in een heel andere tijd werd uitgebracht – namelijk tijdens de Tweede Wereldoorlog – is de film bij liefhebbers ook nu nog populair.