Donald Duck als nazi

Donald Duck trok een naziunifom aan en bracht de Hitlergroet in deze Oscarwinnaar uit 1943. 

© Wikipedia

Video: Donald Duck in naziland

In 1943 won Walt Disney een Oscar voor beste korte animatiefilm, maar vlak daarna werd de film van de markt gehaald. Het was namelijk een propagandafilm waarin de nazi’s gepersifleerd worden, die Disney niet verder wilde verspreiden.

25 mei 2018 door Tina Friestrup Kristensen

In de film, getiteld Der Fuehrer's Face, droomt Donald Duck dat hij in een fabriek in nazi-Duitsland werkt. De oorspronkelijke titel van de animatie was Donald Duck in Nutzi Land, maar het liedje Der Fuehrer's Face uit de film werd zo'n grote hit dat dat de naam is geworden. 

Hitler bespot

De film staat bol van de verwijzingen naar de nazi's, en met Donald Duck in de hoofdrol is het zonneklaar dat het om een humoristische parodie op Adolf Hitler gaat. De patriottische boodschap aan het eind van de animatie is dan ook niet mis te verstaan.

De film werd gemaakt als propagandafilm waarin de nazi's gepersifleerd werden, en waarvan het doel was om meer oorlogsobligaties te verkopen in de VS. Nadat de film een Oscar had gewonnen werd hij echter teruggetrokken omdat Disney er geen aandacht meer voor wilde.

In 2004 werd hij weer van stal gehaald voor een verzameling van Disney-klassiekers. Hier kun je hem bekijken. 

Propagandafilms werden echter ook door anderen dan Disney gemaakt.

Na de machtsovername in 1933 wilde de nazitop de perfecte propagandamachine creëren. De Duitsers moesten bestookt worden met de boodschappen van het regime, of ze nu op straat liepen, de krant lazen of een bioscoopje pikten.

Lees het hele verhaal 

Bekijk ook ...