BDS2006/Wikipedia
De Oscars worden elk jaar uitgereikt in het Dolby Theatre

Naar wie is het Oscarbeeldje vernoemd?

Meerdere mensen hebben beweerd de naam van de filmprijs de Oscar te hebben bedacht. Daardoor is er veel gespeculeerd over de herkomst ervan.

Het Oscarbeeldje kreeg zijn bekende naam officieel in 1939, maar de oorsprong van de naam is erg omstreden. De gangbaarste theorie is dat het gouden beeldje in 1931 zijn naam kreeg van Margaret Herrick.

Herrick was bibliothecaresse – en later directeur – van de Academy of Motion Picture Arts and Sciences, de organisatie die de belangrijke filmprijs toekent, en zou tijdens de uitreiking van de Academy Awards hebben gezegd dat het kale beeldje haar aan haar oom Oscar deed denken.

Daarna zouden haar collega’s en de rest van de organisatie de naam hebben overgenomen.

Nog steeds twijfel over oorsprong van ‘Oscar’

Of Herrick de Oscar echt zijn naam gaf, is niet vastgelegd. Wel weten we dat de naam voor het eerst op schrift verscheen in de New York Daily News in het kader van de Academy Awards van 1934.

Journalist Sidney Skolsky schreef dat actrice Katharine Hepburn ‘niet aanwezig was om haar Oscar in ontvangst te nemen’.

Bijna 40 jaar later, in 1975, schreef Skolsky in zijn autobiografie dat hij de naam Oscar bedacht op de avond na de prijsuitreiking als sneer naar de zelfoverschatting en zelfvoldaanheid van de Hollywoodelite.

Skolsky wilde de snobistische filmwereld op zijn plek zetten door het beeldje een simpele, ongecompliceerde naam te geven.

De keuze viel op Oscar, ontleend aan een theatervoorstelling waarin de acteurs de draak staken met een komische figuur met dezelfde naam.

Maar volgens critici zou Walt Disney het beeldje ‘Oscar’ hebben genoemd in zijn dankwoord bij de Academy Awards van 1934 – dezelfde avond dus waarop de journalist de naam zou hebben bedacht.

Het lijkt er dus op dat de naam al vóór 1934 bekend was.

Oscarwinnaars met hun Oscar

Vier Oscarmusketiers

© Shutterstock

Feiten over de Oscars

Hoe heette de Oscar vóór hij zijn huidige naam kreeg?

Academy Award of Merit.

Waar is het Oscarbeeldje van gemaakt?

Sinds 2016 wordt het Oscarbeeldje gemaakt van brons, bekleed met 24-karaats goud. Daarvoor was het jarenlang uitgevoerd in verguld Britannia-metaal (een legering van tin, antimoon en koper) op een zwarte metalen sokkel.

Welke films hebben de meeste Oscars gewonnen?

Drie films zijn bekroond met 11 Oscars:

  • Ben Hur (1959)
  • Titanic (1997)
  • The Lord of the Rings: The Return of the King (2003)

Welke acteur of actrice heeft de meeste Oscars gewonnen?

Katharine Hepburn met 4 Oscars en 12 nominaties.

Welke acteur of actrice is het vaakst genomineerd voor een Oscar?

Meryl Streep met 21 nominaties en 3 gewonnen Oscars.

Welke filmmedewerker heeft de meeste Oscars ooit gewonnen?

Walt Disney heeft de meeste Academy Awards gewonnen in diverse categorieën. Hij ontving 22 Oscars en is 59 keer genomineerd. Tussen 1942 en 1963 werd hij elk jaar voor minstens één Oscar genomineerd.