Netflix

Marilyn-film haalt haar reputatie door het slijk

De Netflix-film ‘Blonde’ is een aanfluiting van een productie. Door middel van verzonnen, bijna sadistisch misbruik wordt Marilyn Monroe gereduceerd tot een hulpeloos slachtoffer zonder een greintje onafhankelijkheid.

Marilyn Monroe is een van de grootste culturele iconen uit de Amerikaanse geschiedenis. Met blonde haar, rode lippen en sexy uitstraling veroverde ze in de jaren 1950 Hollywood en daarna de wereld.

In 2022 ging de film Blonde in première. Die volgt het leven van Norma Jeane Baker vanaf haar prille jeugd tot haar zelfmoord als Marilyn Monroe in 1962.

Blonde begint met een gruwelijke scène uit Norma Jeanes jeugd, waarin haar moeder haar probeert te verdrinken in een badkuip en vervolgens het huis platbrandt.

De moeder belandt in een inrichting en de dochter in een kindertehuis. Ze heeft haar vader, die als verkoper in de filmindustrie werkte, nooit gekend, en hij spookt gedurende de hele film door haar hoofd.

Norma Jeane reist vervolgens naar Hollywood, gaat zich Marilyn Monroe noemen en wordt een superster.

Video

De film heeft niets te melden over haar carrière op het witte doek en haar ontwikkeling van arme wees tot wereldberoemde actrice met een duidelijk komisch talent.

Het leven van Marilyn Monroe ging misschien niet over rozen, maar de film verzint vrijelijk seksueel misbruik, zenuwinzinkingen, drank- en drugsgebruik en abortussen. Dit zijn de hoofdingrediënten van dit gefragmenteerde en surrealistische psychologische portret, dat een nare smaak in de mond achterlaat.

Als Monroe wordt verkracht door producer Darryl F. Zanuck of wordt geslagen door haar echtgenoot, honkballer Joe DiMaggio, verdooft ze de pijn met pillen voordat ze naar het Witte Huis gaat, waar John F. Kennedy haar dwingt hem oraal te bevredigen terwijl hij telefoneert.

© Netflix

Film: Monroe heeft driehoeksrelatie met beroemde filmkinderen

De actrice begint een driehoeksverhouding met Charlie Chaplin Jr. en Edward G. Robinson Jr, de zonen van acteurs Charlie Chaplin en Edward G. Robinson.

© Wikimedia Commons

Werkelijkheid: Monroe en Hollywood-kinderen waren vrienden

Marilyn Monroe had een korte relatie met eerst Chaplin jr. en vervolgens Robinson jr. Daarna waren de drie vrienden en brachten ze veel tijd met elkaar door, maar ze waren geen geliefden.

Blonde is gebaseerd op het gelijknamige boek van Joyce Carol Oates uit 1999. Het is een gefictionaliseerd verslag van het leven van Marilyn Monroe, samengesteld uit losse, feitelijke fragmenten van haar verhaal. En dat is een probleem.

Omdat de film voortdurend de grens tussen feit en fictie opzoekt, is het moeilijk om waarheden van leugens te scheiden.

Haar moeder werd bijvoorbeeld inderdaad opgenomen en Marilyn werd in een kindertehuis geplaatst, maar haar moeder heeft haar nooit proberen te vermoorden.

© Netflix

Film: De vader blijft een mysterie

Marilyn Monroe zoekt haar hele leven naar haar vader. Ze weet dat haar moeder hem heeft ontmoet toen ze in de jaren 1920 voor een filmproductiebedrijf werkte, maar ze wil zijn naam niet prijsgeven.

© IMMF

Werkelijkheid: DNA-test ontmaskerde de vader

In 2022 nam een onderzoeker een DNA-monster van een haarlok van Monroe en vergeleek het met DNA van een kleinzoon van Hollywood-professional Charles Stanley Gifford. Het was een match. Gifford werkte bij hetzelfde productiebedrijf als de moeder van Monroe en de twee hadden in 1925 een affaire.

Marilyn Monroe onderging evenmin een abortus om de hoofdrol te kunnen spelen in Gentlemen Prefer Blondes, zoals de film suggereert. En hoewel producent Darryl F. Zanuck zijn actrices graag seksueel intimideerde, heeft hij Monroe nooit verkracht. En zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Laat haar in vrede rusten

Het ergste is echter de algemene indruk van Marilyn Monroe die de film achterlaat. Ze wordt neergezet als een hulpeloos slachtoffer zonder controle over haar eigen leven of carrière en pleegt zelfmoord omdat ze haar vader nooit heeft leren kennen.

Het is veel te makkelijk om haar te reduceren tot zo’n eendimensionaal personage vol psychische gebreken en trauma’s.

© Netflix

Film: Affaire met president Kennedy

‘Vuile slet,’ zegt John F. Kennedy als hij Monroe dwingt om hem oraal te bevredigen in zijn slaapkamer, geflankeerd door leden van de Secret Service. De film suggereert dat dit niet de eerste keer is dat de ster zich in de presidentiële slaapkamer bevindt.

© Getty Images

Werkelijkheid: Gerucht is waarschijnlijk waar

Meerdere biografieën en bronnen in het Witte Huis hebben bevestigd dat de machtigste man en de meest felbegeerde vrouw ter wereld een langdurige affaire hadden. Monroe had volgens bronnen ook een relatie met JFK’s broer Robert F. Kennedy.

Het leven van Marilyn Monroe was in veel opzichten tragisch. Ze had een nare jeugd en werd ongetwijfeld onheus behandeld door machtige mannen in de filmindustrie. Mogelijk werd ze zelfs seksueel misbruikt.

Maar Marilyn Monroe was veel meer dan een zielig slachtoffer. Ze was charmant, getalenteerd, grappig en gedreven. Zo richtte ze in 1955 haar eigen productiemaatschappij op om meer zeggenschap te krijgen over haar carrière en imago.

Dit laat de film weg. Ze wordt vernederd en gekleineerd tijdens drie uur van sadomasochistisch genot. Als dit het enige was wat de regisseur over Marilyn Monroe te zeggen had, dan had hij haar beter in vrede kunnen laten rusten.

HISTORIA’S OORDEEL: 1/6 STERREN