Homoseksuele tv-ster verzon echtgenotes

Op televisie prikte Raymond Burr de ene leugen na de andere door maar de waarheid over zichzelf hield hij angstvallig verborgen.

Raymond Burr, Perry Mason

De leugen over de gestorven echtgenotes vertelde Raymond Burr aan o.a. Barbara Hale, die de moederlijke secretaresse van Perry Mason speelde.

© Cowles Communications, Inc.; photograph by Robert Vose/Wikimedia Commons

Bijna 20 jaar zagen tv-kijkers over de hele wereld hoe advocaat Perry Mason (1957-1966) en detective in rolstoel Robert T. Ironside (1967-1975) criminelen naar de gevangenis stuurden. Beide rollen werden gespeeld door Raymond Burr.

Burr werd in 1956 gecast als Perry Mason nadat de schrijver van de populaire misdaadromans over Mason, Erle Stanley Gardner, screentests met Burr had gezien.

‘Dat ís Perry Mason!’ riep de auteur opgewonden uit.

Elke aflevering werd bekeken door 30 miljoen Amerikanen, en Burr kreeg 3000 fanbrieven per week – vooral van vrouwen.

Veel van die brieven bevatten huwelijksaanzoeken, omdat de vrouwen in de bladen hadden gelezen over het tragische leven van Burr: hij woonde alleen na twee echtgenotes en een zoon te hebben verloren.

Burr vertelde dat zijn eerste vrouw, Annette Sutherland, was omgekomen bij een vliegtuigcrash in de Tweede Wereldoorlog. Hun zoontje van tien, Michael, was gestorven aan leukemie.

In 1959 maakte Burr bekend dat hij zijn tweede vrouw, Laura Andrina Morgan, had verloren.

‘Ik trouwde met een jonge vrouw omdat ze aan kanker ging sterven. Ze wilde niets liever dan nog trouwen,’ zei hij.

Raymond Burr, Ironside

De vele mooie vrouwen in de tv-serie Ironside moesten het gerucht dat Raymond Burr homo was ontkrachten.

© NBCUploaded/Wikimedia Commons

Homoseksualiteit was taboe

De werkelijkheid was echter heel anders: Burr was homo en uit angst om zijn carrière te verliezen, had hij de overleden vrouwen verzonnen.

De waarheid kwam in 1960 bijna uit. Tijdens de opnamen van Ironside werd Burr gezien met een jongere man: de acteur Robert Benevides, die geen rol had in de serie.

Burr drukte de geruchten de kop in door Benevides medeproducent te maken.

Na verloop van tijd raakte homoseksualiteit meer geaccepteerd, en toen Burr in 1993 stierf, ging zijn fortuin naar Benevides. De leugens van Burr waren ontmaskerd.