British Museum

Hier is de schat die je niet op Netflix mag zien

De grootste schat die ooit op de Britse Eilanden is gevonden, werd ontdekt in Sutton Hoo in het oosten van Engeland. De film over de grafvondst laat nog geen glimp van de schat zien – maar wij wel.

De film The Dig is momenteel een van de meest bekeken films op Netflix.

Hij gaat over de weduwe Edith Pretty, die amateurarcheoloog Basil Brown inhuurt om de grafheuvels op haar terrein eens nader te bekijken. In een ervan vindt hij de resten van een schip dat in de 7e eeuw werd begraven.

🎬 Zie de trailer van The Dig:

Video

De film is gebaseerd op een waargebeurd verhaal dat zich in 1939 in de buurt van de stad Ipswich afspeelde.

Helaas moest Basil Brown zijn werk stopzetten toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak. Pas na de oorlog konden archeologen verder graven en deden ze fantastische vondsten uit het Angelsaksische verleden van de Britten.

Hier zie je de belangrijkste vondsten uit het scheepswrak – die Netflix niet laat zien in de film.

Bekijk hier de schat van Sutton Hoo:

Schip lag verborgen in mysterieuze heuvel

Het landgoed van Edith Pretty was bezaaid met grafheuvels. Basil Brown liet zijn oog vooral vallen op een langwerpige heuvel. Hierin vond hij in 1939 de overblijfselen van een begraven schip.

British Museum

Helm dook op na de oorlog

Het werk in Sutton Hoo moest tijdens de oorlog worden stopgezet, maar in de jaren daarna groeven archeologen de meest ongelooflijke vondsten op. In het scheepsgraf lag onder meer een rijkelijk versierde helm.

British Museum

Koning van East Anglia droeg mogelijk de helm

De helm van Sutton Hoo is sindsdien in al zijn pracht gereconstrueerd. Mogelijk behoorde hij toe aan Rædwald, die begin 7e eeuw regeerde over het kleine koninkrijk East Anglia.

British Museum

De gesp woog bijna een halve kilo

De gesp in het scheepsgraf is van goud en weegt 400 gram. De versiering is Germaans, dus van de Angelsaksische plaatsen van herkomst in Noord-Duitsland en Zuid-Denemarken.

British Museum

Sierstaf was waarschijnlijk scepter van de heerser

In het scheepsgraf vonden archeologen een rijk versierde staf, die geen praktisch doel heeft. Vermoedelijk was de staf de scepter van de begraven heerser.

British Museum

Gouden munten kwamen helemaal uit het Frankische Rijk

In het graf werden 37 gouden munten en twee kleine goudstaven gevonden. De munten kwamen uit het Frankische Rijk, en aan de hand van de analyses van het goudgehalte en het motief op de munten is de schat gedateerd tussen 610 en 635 n.Chr.

British Museum

Schat getuigt van weelde, oorlog – en hygiëne

Het graf bevatte ook een aantal fijne siervoorwerpen met glas, een zwaard en een vat, waarin de overledene zijn handen kon wassen.

British Museum