Flags of Our Fathers geeft het echte verhaal

FILM-CHECK: In februari 1945 wordt een van de bloedigste veldslagen van de Tweede Wereldoorlog uitgevochten tussen Amerikaanse en Japanse troepen op het eiland Iwo Jima in de Stille Oceaan. De film Flags of Our Fathers vertelt het verhaal van zes mannen op een foto die van cruciaal belang is voor de oorlogsinspanningen van de VS.

Was de slag op Iwo Jima zo bloedig?

Ja!

Slechts 1083 van de 20.700 Japanse soldaten op het eiland overleefden, terwijl 6821 van de 70.000 Amerikanen het leven lieten.

Al tijdens de eerste week veroverden de Amerikanen de berg Suribachi, het hoogste punt van het eiland. Hier werd na de slag de beroemdste foto van de Tweede Wereldoorlog gemaakt.

Doordat de soldaten van de keizer zich hadden verschanst in een enorm stelsel van ondergrondse tunnels, sleepten de gevechten zich voort en werden ze buitengewoon bloederig.

De verovering van Iwo Jima, gelegen in de Ogasawara-archipel op 1080 kilometer van Tokio, was een belangrijke stap voor de Amerikanen op weg naar de verwachte invasie van de Japanse hoofdeilanden.

🎬 Bekijk de trailer van Flags of Our Fathers:

Is de foto in scène gezet?

Nee!

Een hardnekkig gerucht deed de ronde dat oorlogsfotograaf Joe Rosenthal, die een Pulitzerprijs voor zijn foto won, het tafereel in scène had gezet.

Rosenthal had een verslaggever verteld dat een van zijn andere foto’s – van mariniers voor de Stars and Stripes op Iwo Jima – wel in scène was gezet. Het ging om de zogenoemde ‘Gung-Ho’-foto. De verslaggever ging er ten onrechte van uit dat het ging om de bekendere Iwo Jima-foto, waarop de vlag geplant wordt.

De berg Suribachi verrijst 169 meter boven de zuidwestelijke kant van Iwo Jima. De rots was zwaar versterkt met een netwerk van stellingen verbonden via tunnels.

© Phan Lee McCaskill / Wikimedia Commons

Wat ook bijdroeg aan het gerucht was dat de vlag op Iwo Jima de tweede was die die dag op de berg Suribachi werd geplant. Eerder hadden andere mariniers een scheepsvlaggetje neergezet – de eerste vlag die door Amerikaanse troepen tijdens de oorlog op Japanse bodem werd geplant.

Marineofficieren wilden echter een grotere vlag neerzetten, die duidelijk te zien was vanaf alle kanten van Iwo Jima. Die vlag legde Rosenthal dus vast, maar hoewel het de tweede een vlag was, was de situatie niet geënsceneerd of geregisseerd. De foto is haastig genomen, bijna in een reflex.

🎬 Kijk wat Joe Rosenthal vertelt over het planten van de vlag:

Had de foto invloed op de oorlogssfeer in de VS?

Ja!

Al de dag nadat de foto was gemaakt, haalde hij de voorpagina's in de hele VS.

Toen president Franklin D. Roosevelt hem zag, besloot hij hem onmiddellijk te gebruiken om reclame te maken voor de komende fondsenwerving voor de oorlog.

Hij liet de soldaten op de foto terugkomen. Slechts drie van de zes hadden de gevechten overleefd. Ze werden onthaald als oorlogshelden en naar voren geschoven om de aandacht af te leiden van de verliezen in de Stille Oceaan.

Zo werd er 23,3 miljard dollar in de wacht gesleept – twee keer zoveel als verwacht.

De film oogt extreem realistisch tot in het kleinste detail. Kijk maar eens goed naar de vlag op de twee foto’s.

© Paramount Pictures / Warner Bros.