PictureLux/The Hollywood Archive/Imageselect
“Jaws”, Steven Spielberg

Een kijkje achter de schermen in Hollywood

Mopperende acteurs, heftige ongelukken en pikante affaires – het gaat er soms wild aan toe achter de schermen in Hollywood. HISTORIA neemt je mee achter de camera op een aantal van de grootste filmsets uit de geschiedenis.

Sinds 1910 levert Hollywood de ene onvergetelijke film na de andere af, die nu tot ons cultureel erfgoed behoren.

Of ze nu gingen over historische gebeurtenissen, enge monsters of buitenaardse werelden, de producties hebben vaak één ding gemeen: onvoorziene tegenspoed.

Sommige van de grootste klassiekers aller tijden werden gemaakt in een slechte werksfeer, of stonden in het teken van economische malaise of fatale ongelukken.

Casablanca (1942), een liefdesverhaal dat zich afspeelt in het Noord-Afrikaanse Casablanca tijdens de Tweede Wereldoorlog, geldt als een absolute klassieker, maar tijdens het draaien leek het er niet op dat de film een succes zou worden.

Zo was het script nog niet eens klaar toen het filmen begon.

“Spartacus”, Stanley Kubrick

De figuranten in Spartacus (1960) hadden een bord met een getal erop, zodat Stanley Kubrick ze individuele instructies kon geven.

© reddit.com

De productie van de kaskraker Cleopatra (1963) verliep zo mogelijk nog chaotischer. De opnamen werden verplaatst van Londen naar Rome, de meeste hoofdrolspelers haakten af, en dé ster van de film, Elizabeth Taylor, kreeg een ernstige longontsteking.

Een nieuwe vorm van penicilline redde de actrice die Cleopatra speelde op het nippertje het leven.

Ziekte sloeg ook toe op de set van Apocalypse Now: hoofdrolspeler Martin Sheen kreeg een hartaanval tijdens het filmen in de Filipijnse jungle. Sheen werd per helikopter naar het ziekenhuis in Manilla gebracht.

Maar ondanks al die tegenslag werden deze en andere Hollywoodfilms grote successen. Als de lichten aangaan in de bioscoop en de credits over het scherm rollen, weet niemand dat de productie aan een zijden draadje hing. Hier lees je meer over deze drama’s.

THE WIZARD OF OZ

“The Wizard of Oz”

De bange leeuw had zo’n dikke laag make-up dat acteur Bert Lahr moest eten en drinken door een rietje.

© Stock imagery/Imageselect

Authentieke en gevaarlijke kostuums

Het leeuwenpak was van echte leeuwenhuid en woog 40 kilo, en de vogelverschrikker droeg een rubberen masker dat een afdruk op zijn huid achterliet. De make-up van de tinnen man was van aluminiumpoeder en wekte zo’n ernstige allergische reactie op dat acteur Buddy Ebsen naar het ziekenhuis moest en de rol verloor. De 16-jarige Judy Garland werd seksueel misbruikt.

BUSTER KEATON

Buster Keaton, “The Cameraman”

De film The Cameraman (1928) gaat over een onhandige cameraman die een jonge vrouw probeert te versieren.

© Hulton Archive/Stringer/Getty Images

Ster had wurgcontract

Vijf jaar lang had Buster Keaton een contract met Metro-Goldwyn-Mayer (MGM). Zijn eerste film, The Cameraman, was een enorme hit, maar Keaton vond dat MGM zijn creatieve vrijheid beperkte. Hij noemde de beslissing om voor MGM te werken ‘de ergste fout van mijn carrière’. In 1933 kwam hij eronderuit.

CASABLANCA

“Casablanca”, Ingrid Bergman, Humphrey Bogart

Ingrid Bergman was 2 cm langer dan Humphrey Bogart. In veel scènes stond hij op een kistje om langer te lijken dan zij.

© Warner Bros Pictures/Diltz/Bridgeman Images

Acteurs haatten de film

Casablanca won in 1944 drie Oscars – waaronder die voor beste film. Maar tijdens de opnamen was Ingrid Bergman boos dat ze door een ontbrekend script niet wist hoe het met haar personage afliep. En Bogart vertrouwde Orson Welles toe: ‘Dit is de slechtste film waar ik ooit in heb gespeeld.’

VIDEO: Bekijk de originele trailer van Casablanca.

Video

APOCALYPSE NOW

“Apocalypse Now”, Martin Sheen, Francis Ford Coppola, Marlon Brando

Tijdens de opnamen kreeg acteur Martin Sheen een hartaanval. Hij werd per helikopter naar een ziekenhuis in Manilla gebracht en had een maand nodig om te herstellen.

© Steve Schapiro/Getty Images

Oorlog onderbrak opnamen

De film speelt zich af tijdens de Vietnamoorlog en werd opgenomen op de Filipijnen. Voor de legendarische luchtaanval op een dorp huurde regisseur Francis Ford Coppola helikopters in van het Filipijnse leger. Een paar keer verlieten de piloten de set om in de jungle tegen communistische rebellen te vechten.

ELVIS PRESLEY

“Viva Las Vegas”, Ann-Margret, Elvis Presley

Tijdens de opnamen voor Viva Las Vegas had Elvis Presley een affaire met de tweede ster van de film, de 22-jarige Ann-Margret.

© PA Images/Imageselect

Las Vegas werd poel des verderfs

Hoewel hij verloofd was met de 18-jarige Priscilla Beaulieu, sloeg de vonk over tussen Elvis en de Zweeds-Amerikaanse Ann-Margret tijdens het filmen van de musical Viva Las Vegas (1964). ‘We voelden allebei een stroom, een elektriciteit die dwars door ons heen ging,’ zei Ann-Margret. Elvis verbrak de relatie het jaar daarop.

STAR WARS: EEN BIJZONDER VIERTAL

“Star Wars”, Darth Vader, ewok, prinses Leia Skywalker Organa

Star Wars kent veel iconische personages, zoals de harige Ewoks, de in het zwart geklede slechterik Darth Vader, de varkensachtige Gamorreans en de mooie prinses Leia.

© Aaron Rapoport/Getty Images

Prinses studeerde filosofie

Tussen de opnamen van Return of the Jedi (1983) door las Carrie Fisher (prinses Leia) ingewikkelde werken van Nietzsche en Kierkegaard. Toen Mark Hamill (Luke Skywalker) vroeg waarom ze filosofen las, antwoordde ze: ‘Omdat ik wil dat mensen denken dat ik slim ben!’

CLEOPATRA

“Cleopatra”, Elizabeth Taylor

Elizabeth Taylor deed zelf haar make-up voor Cleopatra (1963). Ze begon ook een affaire met Richard Burton, hoewel ze beiden getrouwd waren.

© Camerique/Getty Images

Blinde Schot zag Cleopatra baden

Volgens Jacqui Chan, die een dienstmeisje speelde, zag een ongenode gast Cleopatra (Elizabeth Taylor) in een badscène: ‘Een Schotse acteur die een blinde dichter speelde, vertelde me vrolijk dat hij op de set mocht blijven omdat men vergeten was dat hij niet echt blind was.’

VIDEO: Bekijk de badscène met Elizabeth Taylor uit de kaskraker Cleopatra.

Video

MARILYN MONROE

“The Misfits”, Marilyn Monroe, Arthur Miller

The Misfits: Hij was getrouwd met Marilyn Monroe, maar scriptschrijver Arthur Miller had een affaire met een van de fotografen van de film.

© United Artists/Seven Arts/Imageselect

Huwelijk strandde achter de schermen

Het huwelijk tussen Marilyn Monroe en schrijver Arthur Miller liep op de klippen op de set van The Misfits (1961), waarvoor Miller het scenario schreef. Monroe dronk veel en was verslaafd aan pillen. Kort voor de première scheidde het paar en Monroe stierf het jaar daarop aan een overdosis.

FRANKENSTEIN

Frankenstein, Boris Karloff

Boris Karloff zat elke dag vier uur in de schmink om het monster van Frankenstein te worden. Zijn rookpauzes hield hij met al zijn make-up op.

© PictureLux/The Hollywood Archive/Imageselect

Monster in een pijnhel

Het filmen van Bride of Frankenstein (1935) viel hoofdrolspeler Boris Karloff zwaar. Hij had een slechte rug overgehouden aan een vorige baan als cementsjouwer, en vroeg in de productie raakte zijn heup uit de kom. Karloff droeg verband tijdens een groot deel van de opnamen.

JAWS

“Jaws”, Steven Spielberg

Steven Spielberg maakte Jaws op zijn 27e. De jonge regisseur was in één klap een van de grootste sterren van Hollywood.

© PictureLux/The Hollywood Archive/Imageselect

Levende haai moest Jaws spelen

De producenten van Jaws (1975) hadden zich voorgesteld dat ze een levende witte haai konden trainen om mensachtige poppen in de oceaan aan te vallen. Maar haaien luisteren niet zo goed, en het special effects-team van Steven Spielberg moest drie mechanische haaien bouwen om te gebruiken tijdens het filmen.

STAR WARS: PRINSES LEIA IN BIKINI

“Star Wars”, prinses Leia Skywalker Organa

Om Return of the Jedi te promoten, liet Carry Fischer zich in haar gouden bikini fotograferen voor het tijdschrift Rolling Stone.

© Aaron Rapoport/Getty Images

Bikini liet weinig aan fantasie over

De iconische bikini van prinses Leia zat heel ongemakkelijk, en volgens actrice Carrie Fisher droegen supermodellen dit gouden pakje in de hel van Dante. Bovendien onthulde het meer dan het bedekte. ‘Als je achter me stond, kon je zo Florida zien liggen,’ zoals ze het zei.