Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

© Collection Christophel/Star Film/Scanpix
Cultuur - Film

De eerste blockbuster ooit was een ruimtefilm

Zoiets was nog nooit vertoond: Georges Méliès schoot een raket naar de maan. De film Le voyage dans la lune werd een wereldhit.

Georges Méliès’ grootste succes was de ruimtefilm Le voyage dans la lune (de reis naar de maan), die hij in 1902 in zijn studio maakte.

De Fransman, geïnspireerd door sciencefictionauteurs Jules Verne en H.G. Wells, zette astronomen in een capsule die met een gigantisch kanon naar de maan werd geschoten.

Ze landden in het oog van de ‘maanman’, waarna ze de aardeopkomst, reuzenpaddenstoelen en wilde maanmannen zagen. Die moesten ze vernietigen voor ze naar de aarde terug konden keren.

De film was technisch de meest verfijnde ooit – in landen als Duitsland, Canada, de VS en vooral Frankrijk stroomde de menigte naar de bioscoop om het spektakel te bekijken.

Tijdens de productie gooide Méliès al zijn effecten en rekwisieten in de strijd, waaronder een helling om de maan te verplaatsen, zodat het eruitzag of die dichterbij kwam.

Lees ook:

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg