Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Modern Times is de laatste film waarin Charlie Chaplin een zwerver speelt.

© Wikimedia
Cultuur - Film

Charlie Chaplin werd ingehaald door moderne tijden

Op 5 februari 2016 is het 80 jaar geleden dat de iconische zwerver van Charlie Chaplin voor het laatst op het witte doek te zien was. Wij kiezen zijn leukste scènes.

Chaplins laatste stomme film

Op 5 februari 2016 is het precies 80 jaar geleden dat de klunzige zwever van Charlie Chaplin, met zijn bolhoed, wandelstok en onvergetelijk gevoel voor komische timing, op het witte doek verscheen.

In de klucht Modern Times vecht de eeuwige buitenstaander om een plekje in de moderne, geïndustrialiseerde wereld.

In een van de beroemdste scènes van de film wordt Chaplin het binnenste van een lopende band in getrokken en als een stuk worst door een groot tandwiel geperst.

Het was een scherpe kritiek op de manier waarop de geïndustrialiseerde wereld de Amerikaanse arbeidersklasse in de depressiejaren met huid en haar opslokte. De scène stond echter ook symbool voor de problemen waar Charlie Chaplin in 1936 zelf mee kampte.

Charlie Chaplin was grootste Hollywoodster

De in Groot-Brittannië geboren komiek groeide uit tot de eerste internationale filmster, die in de jaren 1920 zijn alter ego op het witte doek onsterfelijk maakte met films als The Kid, The Gold Rush en The Circus.

Maar net als de zwerver in Modern Times opgeslokt wordt door de machinerie van de industrialisatie, voelde de artiest Charlie Chaplin zich bedreigd door de nieuwste uitvinding van Hollywood: de geluidsfilm.

In de jaren 1930 maakten geluidsfilms een enorme bloei door, en in één klap leken stomme films hopeloos ouderwets.

'Geluidsfilm is een eendagsvlieg'

'Geluidsfilms doen de oudste kunstvorm ter wereld, de pantomime, de das om. Ze vernietigen de grote schoonheid van stilte,' zei Chaplin, die jarenlang volhield dat de nieuwe talkies slechts een modegril en een eendagsvlieg waren.

Maar zoals bekend was niets minder waar, en toen Modern Times in 1936 in première ging, had de toen 47-jarige filmveteraan allang ingezien dat de film de zwanenzang van de zwerver zou zijn.

Chaplin wordt gevoerd door machines

Film: Modern timesJaar: 1936

Fun Fact: Chaplin kreeg het idee voor de film tijdens een reis naar India, waar Mahatma Gandhi zich zorgen maakte dat machines het werk van de mens over zouden nemen.

Chaplin eet zijn schoenen op

Film: The Gold Rush
Jaar: 1925

Fun Fact: Charlie Chaplin heeft gezegd dat hij het liefst herinnerd wil worden om The Gold Rush.

Chaplin gaat op de vuist

Film: The Kid
Jaar: 1921

Fun Fact: Jackie Coogan, die het jongetje speelt, vertolkte vele jaren later de rol van de rare Uncle Fester in de tv-serie The Adams Family uit 1964.

Dronken Chaplin eet spaghetti**Film: City Lights
Jaar:** 1931

Fun Fact: City Lights is de lievelingsfilm van de beroemde regisseur Orson Welles (Citizen Kane).

Chaplin gaat bij het circus

Film: The Circus
Jaar: 1928

Fun Fact: De film werd geteisterd door rampspoed, en tijdens de opnamen brandde de studio van Chaplin af, wat hem een zenuwinzinking opleverde.

Chaplin neemt Hitler op de hak

Met Modern Times nam Charlie Chaplin afscheid van zijn meest geliefde personage, maar zijn komische talent was nog lang niet uitgeput.

In 1941 maakte hij de klucht The Great Dictator, een bijtende satire op het fascistische bewind van Adolf Hitler in nazi-Duitsland.

De Führer zou een groot liefhebber van Chaplin zijn geweest, maar The Great Dictator maakte hem zo woedend dat hij de film in Duitsland verbood.

Lees ook:

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg