X Filme
‘Babylon Berlin’

Bekijk de ondergang van de Duitse democratie in deze geweldige serie

De tv-serie ‘Babylon Berlin’ neemt de kijker mee in een van de meest turbulente perioden uit de Duitse geschiedenis. Het verhaal is fictief, maar het tijdperk wordt fantastisch weergegeven.

In de jaren 1920 bloeide de kunst op in Berlijn. En hetzelfde gold voor de seksuele bevrijding.

Schrijver Stefan Zweig noemde Berlijn een ‘Babylonische hoer’ die haar inwoners de verdorvenheid in lokte met dans, dragshows, homoseksuelen, prostituees en drugs.

In de Bijbel is Babylon een plaats van overspel, ontucht en geweld – vandaar de titel van de serie: Babylon Berlin.

We krijgen een direct kijkje in de wilde jaren 1920 en de losbandige Berlijnse clubs vol seks en drugs.

Berlijn was niet alleen een broedplaats voor hedonisme en moreel verval. In de jaren 1920 was de stad ook het stralende symbool van de moderne tijd van vrijheid en vrijgeestigheid.

Net als bij de oude progressieve stad Babylon loopt het niet goed af met Berlijn en de jonge Duitse democratie.

Hyperinflatie, couppogingen en politieke onrust zorgden voor totale chaos en maakten langzaam de weg vrij voor Hitler en de Tweede Wereldoorlog.

In vier seizoenen brengt de tv-serie de Duitse roaring twenties tot leven, waardoor je er bijna echt bij bent als het onheil opdoemt.

Video

Nazi’s maken hun opwachting

Babylon Berlin is gebaseerd op de misdaadromans Schaduw over Berlijn, De stille dood en Goldstein (niet vertaald) van auteur Volker Kutscher. Er ontvouwt zich een lappendeken van ingenieuze plots en personages, onder wie Russische contrarevolutionairen, corrupte politieagenten, sexy danseressen en machtswellustige politici.

De hoofdpersonen zijn inspecteur Gereon Rath en de jonge vrouw Charlotte Ritter, die ’s nachts haar brood verdient als prostituee in de nachtclub Moka Efti en overdag werkt op de afdeling moordzaken bij de politie.

https://historianet.nl/misdaad/het-echte-babylon-berlin-zwaargewicht-loste-298-moorden-op

‘Babylon Berlin’
© X Filme

Serie: Joodse politiechef krijgt antisemieten achter zich aan

August Benda is het hoofd van de Berlijnse politie. Als jood en sociaaldemocraat heeft hij zich de woede van antisemieten en rechtse tegenstanders op de hals gehaald.

© Wikimedia Commons

Feit: Vluchtte enkele dagen voor Hitlers machtsovername

De politiechef Bernhard Weiss was inderdaad een jood en een voorstander van de Weimarrepubliek, maar hij ontvluchtte het land twee dagen voor Hitlers machtsovername.

Voor geschiedenispuristen is het mengen van feit en fictie in de serie een afknapper. Echte gebeurtenissen, zoals de beruchte meirellen van 1929 – de zogeheten Blutmai (bloedmei) – waarbij 31 burgers om het leven kwamen en honderden gewond raakten in gevechten met de politie, lopen parallel aan een verzonnen goudsmokkel vanuit de Sovjet-Unie en het ontrafelen van een chantageplot in de Berlijnse onderwereld.

Babylon Berlin laat op briljante wijze zien hoe de democratie voortdurend wordt bedreigd door toenemende sociale ongelijkheid en antidemocratische ondermijning. Hitler wordt in de eerste twee seizoenen slechts één keer terloops genoemd, maar dat is veelzeggend: niemand zag de nazi’s als een echte bedreiging, totdat het te laat was.

‘Babylon Berlin’
© X Filme

Serie: Vrije geesten verzamelen zich op de dansvloer

Het dansrestaurant Moka Efti is het decor voor de meest iconische scènes uit de serie, waaronder een 11 minuten durende zang- en dansscène met levendige jazzritmes en halfnaakte vrouwen in bananenrokjes.

‘Babylon Berlin’
© Wikimedia Commons

Feit: Berlijn liep over van de erotische nachtclubs

Moka Efti bestond echt. Historici schatten het aantal Berlijnse nachtclubs op 1000. Er waren ook homobars, waaronder het beroemde ‘Eldorado’.

Dansen aan de rand van de afgrond

Je kunt kritiek hebben op de artistieke vrijheden die de makers van de serie zich hebben veroorloofd wat betreft het plot en de personages, maar het algehele historische narratief is onberispelijk.

Babylon Berlin is de duurste tv-serie uit de Duitse geschiedenis, en dat is te zien. Het filmen van het eerste seizoen alleen al kostte zes maanden, want de scènes waren versnipperd over 300 verschillende locaties en er deden ruim 5000 figuranten mee.

‘Babylon Berlin’
© X Filme

Serie: Computer maakt reconstructie van Alexanderplatz

In een van de scènes loopt de vrouwelijke hoofdpersoon, Charlotte Ritter, over het Alexanderplatz. Het iconische gebouw Jonass & Co is nagemaakt met behulp van computereffecten en beeldmanipulatie.

‘Babylon Berlin’
© Wikimedia Commons

Feit: Iconisch gebouw bestond nog helemaal niet

Het enorme Jonass & Co-gebouw bestond nog niet tijdens de Weimarrepubliek, maar werd pas opgeleverd in 1934 – ofwel een jaar na de machtsovername van Hitler.

Door de mix van fysieke sets en digitale effecten slagen de makers erin terug te spoelen naar de karakteristieke omgeving, architectuur en sfeer van het Berlijn in de jaren 1920. Het meest gedenkwaardig is de weergave van de iconische nachtclubs, zoals Moka Efti.

Net als de knappe danseressen in Moka Efti verleidt Babylon Berlin het publiek met de kenmerkende mix van grimmige film noir en historisch drama.

HISTORIA’S OORDEEL: 4/6 STERREN