Duitsers poseerden met nepijsbeer

Begin jaren 1920 kreeg de dierentuin van Berlijn twee ijsberen, die zo populair werden dat er een bizarre fotorage ontstond in Duitsland.

De nepberen waren populair onder de Duitsers, die grif de portemonnee trokken om op de foto te gaan met een man in een ijsberenpak.

Begin jaren 1920 kreeg de dierentuin van Berlijn twee ijsberen binnen, die al snel heel geliefd waren onder de inwoners van de stad.

Zo geliefd zelfs dat de dierentuin mannen in ijsberenpak inhuurde, zodat de Duitsers konden betalen om samen met hun lievelingsdier op de foto te gaan.

De nepberen sloegen aan en de rage verspreidde zich door heel Duitsland. In alle grote steden kon je met een ijsbeer op de foto.

Berenrage duurde tientallen jaren

De nepberen werden vaak ingehuurd voor feesten en partijen, waar ze baby’s vasthielden een boswandeling maakten of voor een nieuwe auto poseerden.

Ook op populaire vakantiebestemmingen waren beren en fotografen te vinden, zodat de gasten op het strand met een ijsbeer op de foto konden. De rage leefde voort onder de nazi’s en bestond tot in de jaren 1960.

In het boek Teddybär verzamelde Jean-Marie Donat 300 foto’s van Duitsers die poseren met een nepijsbeer.