Public Domain
Zombies

Door wie werden zombies bedacht?

Zombies komen uit de voodoocultuur op Haïti en spelen sinds 1968 een hoofdrol in Hollywood, maar de verhalen over de gevaarlijke ondoden gaan terug tot de oudheid.

Levende doden kennen we al sinds de oude Grieken, die sommige lichamen met stenen begroeven, zodat ze niet konden herrijzen. De zombies die we nu kennen, komen echter uit de Haïtische voodooreligie.

In de Caribische traditie waren zombies lijken die weer tot leven werden gewekt door voodoopriesters. Daarna werden die doden willoze slaven die voor hun eigenaar werkten.

Toen de VS Haïti bezetten tussen 1915 en 1934, verschenen er in westerse media meerdere verhalen over levende doden op het eiland, en al gauw kwamen er zombies voor in boeken, toneelstukken en films. De mensenetende zombie werd pas echt populair toen in 1968 de film Night of the Living Dead uitkwam, waarin een groepje mensen in een dorpje aan alle zombies probeert te ontsnappen.

VIDEO: Bekijk de trailer van ‘Night of the Living Dead’

Video

Film maakte zombies populair

In de film komt het woord ‘zombie’ niet voor, maar heten de levende doden ‘ghouls’. In talloze recensies werden de halfrotte en kannibalistische monsters echter zombies genoemd, en die beschrijving resoneerde met het publiek. De film diende als inspiratie voor vele opvolgers, die allemaal het begrip ‘zombie’ gebruikten voor de monsters, waaronder regisseur Romero zelf in zijn film ‘Dawn of the Dead’ uit 1978.

Inmiddels zijn zombies zo bekend, dat het Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention in 2011 een artikel publiceerde met richtlijnen over wat je moet doen als zombies daadwerkelijk de wereld zouden overnemen.