De geschiedenis als podcast
Als je van geschiedenis houdt, kun je op internet van alles vinden. Podcasts zijn een van de leukste dingen. Met podcasts kun je urenlang gratis naar boeiende verhalen luisteren op je mp3-speler, smartphone of computer.

Podcasts over geschiedenis worden vaak over het hoofd gezien, maar kunnen erg interessant zijn. Het zijn een soort radio-uitzendingen waarvan steeds nieuwe afleveringen verschijnen die je op je computer, smartphone of mp3-speler kunt beluisteren.
Vroeger had je wel enige technische kennis nodig om naar podcasts te luisteren, maar vandaag de dag is het een stuk eenvoudiger. In het artikel Zo werken podcasts vind je een paar handige tips.
Deskundigen en amateurs
Er zijn erg veel goede geschiedenispodcasts, die gemaakt worden door gerenommeerde universiteiten, erkende media, geschiedenisschrijvers of gewoon amateurs met een voorliefde voor geschiedenis.
In tegenstelling tot gewone radio-uitzendingen blijven podcasts doorgaans jarenlang beschikbaar op het internet, en daarom kun je vaak een hele serie downloaden waaraan je urenlang plezier beleeft.
De meeste geschiedenispodcasts zijn in het Engels en bedoeld voor een internationaal publiek, en daar hebben we ons vooral op gericht. Hier vind je ons overzicht van de beste podcasts:
De beste geschiedenispodcasts.
Gratis
Podcasts zijn meestal gratis, en veel zijn minstens even goed, informatief en onderhoudend als dure gesproken boeken.
Een podcast heeft doorgaans een onderliggend onderwerp, maar er zijn ook uitzonderingen. Soms bevatten de uitzendingen reclame, maar dat is zelden erg storend.
Sommige podcasters stellen alleen de eerste 5 of 10 afleveringen gratis beschikbaar, en de rest kun je dan op cd bestellen. Andere vragen om een vrijwillige bijdrage aan het project.
In een schuurtje bij een landingsbaan
De geluidskwaliteit van podcasts wisselt sterk. Er zijn professionele producties van bijvoorbeeld de BBC, maar ook amateurs die thuis in de garage zitten voor te lezen.
De journalist Dan Carlin beweert (en ik denk eigenlijk dat daar niets van waar is) dat hij zijn briljante stukjes in een schuurtje bij een landingsbaan van een luchthaven opneemt. Met een slechte geluidskwaliteit moet je soms leren leven, maar veel podcasters leggen een authenticiteit en enthousiasme aan de dag die ervoor zorgen dat je geboeid blijft tot het einde.
Podcasts die niet op de radio zijn uitgezonden zijn vaak informeel, en hun lengte wisselt. Sommige bevatten miniseries die een bepaald onderwerp of een bepaalde periode uit de geschiedenis belichten.
De mensen achter de podcasts
Je kunt niet altijd de klok gelijk zetten op het verschijnen van een podcast. BBC-podcasts als het uitstekende historische praatprogramma In Our Time van Melvyn Bragg komen met Engelse stiptheid uit, maar Dan Carlin antwoordt niet eens meer op mails van gebruikers die klagen dat hij maandenlang niets heeft uitgebracht.
Soms vertelt iemand ook dat hij op vakantie was, of de griep had, waardoor een aflevering vertraging heeft opgelopen.
In veel podcasts komt de mens erachter duidelijk naar voren, en soms wordt een geschiedenisverhaal gekleurd door de mening van de podcaster. Zo kun je horen dat het Verdrag van Versailles een onrechtvaardige inbreuk maakte op de rechten van de verliezer, maar ook (zoals bij Ray Harris Jr.) dat het verdrag redelijk was en misschien nog wel iets te vriendelijk voor Duitsland.
Dit is schering en inslag, ook bij podcasts van gerenommeerde historici van universiteiten als Stanford en Berkeley.
Daarom moet je altijd zelf blijven nadenken, en een flinke dosis gezond verstand gebruiken om je eigen mening te vormen.