Vrouwen waren bang voor Nietzsches borstelsnor.

Wie was de filosoof Friedrich Nietzsche?

‘God is dood,’ sprak Nietzsche. Maar waar is hij verder van bekend? Wij zetten de belangrijkste informatie over de filosoof, zijn ideeën en zijn leven op een rijtje.

6 maart 2017

Friedrich Nietzsche: levensloop

Geboren: Röcken, Saksen.

Studie: Theologie in Bonn, maar in 1865 stapte hij over op klassieke filologie aan de universiteit van Leipzig.

Baan: Hoogleraar klassieke filologie, Bazel.

Bekendste werken: Aldus sprak Zarathoestra (1883), Over de genealogie van de moraal (1887).

Burgerlijke staat: Ongehuwd.

3 hoogtepunten voor Nietzsche

 • Op zijn 14e ging Nietzsche naar de kostschool. Ver van zijn godsdienstige familie ging hij blasfemische gedichten lezen en zette hij de eerste stappen richting atheïsme. 

 • In 1869 werd Nietzsche benoemd tot hoogleraar Griekse taal aan de universiteit van Bazel. Datzelfde jaar werd hij eredoctor aan de universiteit van Leipzig.

 • Van 1879 tot 1888 doorkruiste Nietzsche Europa met zijn schrijfmachine in zijn koffer. Onderweg schreef hij meerdere boeken, zoals Over de genealogie van de moraal.

In zijn belangrijkste werk schreef Nietzsche de beroemde woorden: ‘God is dood.’ 

© Shutterstock

... en één dieptepunt voor Nietzsche

 • Migraine, bijziendheid en maagproblemen plaagden Nietzsche zijn leven lang. In 1879 was zijn gezondheid zo slecht dat hij moest terugtreden als hoogleraar in Bazel.

Nietzsche: zijn belangrijkste ideeën

 • GEEF HET LEVEN ZIN!: Volgens Nietzsche bestaat er geen scheppende god. Hij schreef ‘God is dood’ omdat hij wilde dat de mensen hun godsdienst opgaven en zelf op zoek gingen naar de zin van het leven. Dat kan alleen de Übermensch, vooral de kunstenaar. Die vernieuwt het leven met zijn kunst, zo vond de filosoof. 

 • Alleen eigen waarden tellen: In een wereld zonder god moet de mens volgens

  Nietzsche zijn eigen waarden zien te vinden. Alleen als hij dat doet, kan iemand weten wat juist is en wat niet. De kracht om deze opvattingen te huldigen ontlenen we aan ons verlangen naar macht, dat volgens de denker in iedereen schuilt.  

 • Lijden is een natuurlijk gevoel:

   De Duitse filosoof was geen liefhebber van het christendom. Hij dacht dat gelovigen een verkeerd werkelijkheidsbeeld hadden door de wereld in tweeën te delen: aarde en paradijs.

  Zo zullen levenden slechts wachten om de echte wereld te verruilen voor het paradijs, dat volgens Nietzsche fictie is. Het verblijf op aarde zal daardoor als een lijdensweg ervaren worden. 

  In het paradijs wacht het geluk.

  Nietzsche dacht daarentegen dat lijden tot positieve en negatieve gevoelens kan leiden. Daarom moet de mens tegenslag toejuichen.

  Volgens de denker ontwikkelen gevoelens van smart juist onze karaktervastheid en ons uithoudingsvermogen.

  Tegenslag stelt je in staat grootse daden te verrichten. Grote blijdschap gaat volgens Nietzsche gepaard met een diepe treurnis, want wie ‘hemelhoog wil jubelen’, moet ook bereid zije om ‘dodelijk bedroefd’ te zijn, aldus de Duitse filosoof. 

‘Mijn ware thuis’ noemde Nietzsche dit huis in Sils Maria in Zwitserland, waar hij zeven zomers doorbracht. 

© Scanpix & iamsnyg.com

Nietzsche beïnvloedde het nazisme

... wat ironisch was, want de filosoof was fel gekant tegen antisemitisme en vond nationalisme belachelijk. Nietzsche werd later in verband gebracht met het nazisme omdat zijn zuster Elisabeth zijn teksten herschreef om ze een racistische en nationalistische ondertoon te geven. 

Weinig mensen weten over Nietzsche dat:

... hij krankzinnig werd nadat hij gezien had hoe een paard in de straten van Turijn zweepslagen kreeg. 

De filosoof zou het paard om de hals zijn gevlogen, waarna hij neerviel en naakt door de straten ging zwerven. 

Hij herstelde nooit van dit voorval, en dreigde zelfs de Duitse keizer te laten neerschieten. Dat leverde hem een plek in een psychiatrische inrichting op, waar hij 11 jaar later overleed.

Bekijk ook ...