Fronteiras do Pensamento
Salman Rushdie

Wie is Salman Rushdie?

Sinds de publicatie van het boek ‘De Duivelsverzen’ in 1988 is Salman Rushdie zijn leven niet zeker. Op 12 augustus 2022 ging het mis toen de Brits-Indische schrijver in New York werd aangevallen.

De Brits-Indische auteur Salman Rushdie was net het podium opgegaan voor een lezing in New York toen een jonge, in het zwart geklede man van zijn plaats opsprong en het podium oprende.

De man stond binnen een paar seconden achter Rushdie en stak hem in zijn hals en buik. Volgens ooggetuigen werd de schrijver 10-15 keer gestoken voordat de dader werd overmeesterd door mensen uit het publiek.

Diezelfde middag vertelde de literair agent van Rushdie dat de schrijver gewond is aan zijn lever, een arm en een oog. Rushdie heeft de aanval overleefd, en heeft daarmee aan de fatwa weten te ontkomen die ruim 30 jaar geleden tegen hem was uitgesproken.

Salman Rushdie

Salman Rushdie leeft al decennia in angst voor een religieuze fatwa uit 1989.

© Fronteiras do Pensamento

Leefde decennialang ondergedoken

Toen Rushdie in 1947 werd geboren in India, wees nog niets erop dat hij een van de meest controversiële auteurs ter wereld zou worden. Hij werd geboren in een welgestelde, niet-praktiserende islamitische familie en werd als 13-jarige naar een kostschool in Groot-Brittannië gestuurd, waar hij later geschiedenis zou gaan studeren.

In 1981 werd Rushdie bekend door zijn bestseller Middernachtskinderen. Hij werd echter pas ten tijde van zijn roman De Duivelsverzen, in 1988, echt onderdeel van de literaire elite.

Het boek maakte van Rushdie ook een doelwit in sommige islamitische kringen, die delen van het boek opvatten als bespotting van de profeet Mohammed. Het boek werd daarom in meerdere landen verboden, en in 1989 sprak een Iraanse ayatollah een fatwa uit waarmee Rushdie vogelvrij werd verklaard vanwege godslastering.

Decennialang leefde Rushdie ondergedoken, terwijl meerdere mensen met een relatie tot De Duivelsverzen – zoals vertalers – te maken kregen met liquidatiepogingen. De laatste jaren begon Rushdie echter zijn beveiliging af te schalen en ging hij ook weer alleen naar bijeenkomsten. En precies daar werd hij aangevallen en neergestoken.