Library of Congress
Elvis Presley

Waaraan overleed Elvis Presley?

In 1957 ligt iedereen aan de voeten van Elvis Presley. De jonge muzikant gaat van hit naar hit, maar al snel begint het bestaan als rockster zijn tol te eisen voor de ‘koning van de rock ’n roll’.

‘Elvis zag eruit alsof zijn lichaam was bevroren terwijl hij op de wc zat, en daarna voorover was gevallen’.

Dat vertelde Ginger Alden – de verloofde van Elvis Presley – toen ze op 16 augustus 1977 een levenloze Presley vond op het toilet in Graceland, Memphis.

Volgens Alden zat het gezicht van Elvis Presley vol ‘paarse verkleurde plekjes’, en ‘staarden zijn ogen bloeddoorlopen voor zich uit’.

Het 42-jarige muziekicoon werd meteen naar het ziekenhuis gebracht, waar de artsen hem even later dood verklaarden.

VIDEO: Een van de laatste optredens van Elvis

Video

Familie verdoezelt drugsgebruik

Nog diezelfde middag vindt er een lijkschouwing plaats. Een arts vertelde later aan de pers dat een hartaanval Elvis Presley fataal was geworden, en dat drugs niet de reden waren dat de wereldster was overleden.

Die conclusie werd een paar weken later echter in twijfel getrokken in een boek van drie van Elvis Presleys bodyguards die beweerden dat de rockster zwaar verslaafd was aan drugs. Die verklaring werd een paar weken later bevestigd door bloedonderzoek – er zaten 14 soorten drugs in Elvis’ lichaam, waaronder grote hoeveelheden pijnstillers.

Later bleek ook dat de dienstdoende lijkschouwer was bespeeld door Elvis’ familie, die het drugsgebruik van de muzikant graag wilde verbergen.

Elvis Presley

20 jaar na zijn glansrol in de film ‘Jailhouse Rock’ had Elvis Presley ernstig overgewicht en was hij verslaafd aan drugs.

© Library of Congress

Arts zorgde voor drugs

De leverancier van de drugs was Elvis Presleys eigen arts, George C. Nichopoulos, die alleen al in 1977 meer dan 10.000 doses medicijnen voorschreef.

Drie jaar later werd zijn bevoegdheid ingetrokken en werd hij vervolgd voor het voorschrijven van te veel medicijnen aan zijn patiënten. Ter verdediging zei Nichopoulos dat hij alleen maar wilde zorgen dat de verslaving van Elvis Presley gecontroleerd werd.

Inmiddels weten experts dat de ‘koning van de rock ’n roll’ is gestorven aan een hartaanval door een giftige medicijnencocktail.

Het uit de hand gelopen drugsgebruik zorgde voor veel bijwerkingen bij Elvis, die naast ernstig overgewicht ook last had van suikerziekte, een hoge bloeddruk, slapeloosheid en chronische verstopping. Deze factoren kunnen Elvis’ hart hebben verzwakt.