Paul Natkin/Getty Images
Freddie Mercury

Waar stierf Freddie Mercury aan?

In de jaren 1980 was Freddie Mercury met zijn vele hits een van de meest gevierde muzikanten ter wereld. Maar toen kreeg de pers er lucht van dat hij aids had.

De zanger Freddie Mercury van de rockband Queen, een van de grootste muzikale sterren ter wereld, was in 1986 op de top van zijn carrière toen er geruchten over hem de ronde begonnen te doen. Volgens anonieme bronnen was Mercury positief getest op hiv/aids – een nieuwe, besmettelijke ziekte die vooral heerste in homoseksuele kringen.

In de jaren daarna zwollen de geruchten aan, de roddelpers speculeerde volop over de vermagerde ster, en meerdere ex-geliefden vertelden over het privéleven van de zanger. Mercury zelf en de bandleden van Queen ontkenden echter in alle toonaarden.

Ondanks die ontkenningen nam het aantal concerten sterk af en Mercury verscheen nauwelijks nog in het openbaar. In de laatste videoclips van Queen was Mercury sterk vermagerd, en de zanger kon amper lopen toen hij in 1991 zijn laatste liedjes opnam en zich terugtrok in zijn huis in Londen.

Freddie Mercury

De wereldster Freddie Mercury raakte besmet met hiv en overleed er op 45-jarige leeftijd aan.

© Paul Natkin/Getty Images

‘De tijd is gekomen’

Van daaruit bracht Freddie Mercury op 23 november 1991 een persbericht uit, waarin de zanger bevestigde dat hij hiv/aids had:

‘De tijd is nu gekomen dat mijn vrienden en fans over de hele wereld de waarheid weten, en ik hoop dat jullie je aansluiten bij mij, mijn dokters en alle andere mensen in de wereld in de strijd tegen deze verschrikkelijke ziekte’.

Een dag later overleed Mercury – nog maar 45 jaar oud. Sinds Freddie Mercury’s dood is de behandeling van het hiv-virus zo effectief geworden dat mensen met hiv in de westerse wereld een normaal leven kunnen leven.