Huntington Hartford staat boven aan de lijst van onbekwame erfgenamen. Aan het eind van dit artikel lees je hoe dat komt. 

© Getty Images

Top 5: De meest onbekwame erfgenamen aller tijden

Een excentrieke dierenliefhebber, een Hitler-sympathisant en een notoire rokkenjager kregen een plekje in onze top 5 van onbekwame erfgenamen. Hier lees je waarom.

16 mei 2019

5. John Ingilby moest vluchten voor zijn schuldeisers

Ingilby (1758-1815) stamde uit een adellijke familie en erfde een van de mooiste kastelen van Engeland, Ripley Castle. Zijn pogingen om het slot te restaureren mislukten echter. Ingilby smeet met geld, waardoor hij zich met zijn vrouw 11 jaar lang her en der in Europa moest schuilhouden voor schuldeisers.

Feiten:

 • Had 7 miljoen euro schuld.
 • Verkocht timmerhout uit het slot om zijn schuld te betalen.

Ripley Castle werd gebouwd in de 14e eeuw maar werd in 1783-1786 grondig – en voor veel geld – gerestaureerd.

© Scanpix

4. Sybil Grant gaf haar vermogen weg aan liefdadigheid

Haar moeder was de rijkste vrouw van Engeland, met omgerekend zo’n 1,6 miljard euro. Maar Sybil Grant zelf had geen financieel inzicht en ontwikkelde zich tot een excentriekeling, die haar geld uitgaf aan rare grillen en dubieuze projecten. Zo besteedde ze een vermogen aan het redden van een zeldzaam hondenras en gaf ze dure schilderijen weg.

Feiten:

 • Maakte 53 miljoen euro op.
 • Woonde een tijdlang in een boom en gaf haar butler bevelen door een megafoon.
 • Sloot in 1937 vriendschap met een groep zigeuners.

De artistieke Sybil Grant werkte met keramiek en schreef proza en poëzie.

© Scanpix

3. Fritz Thyssen had foute vrienden 

Fritz Thyssen erfde zijn vaders staalbedrijf, maar niet diens politieke instinct. In de jaren 1930 sloot Thyssen vanwege zijn haat jegens vakbonden een alliantie met Hitler, die beloofde de vakbonden te verbieden. 

De gewelddadige methoden van de nazi’s schokten Thyssen echter zo dat hij het naziregime begon te bekritiseren. Hij belandde in Kamp Dachau, en zijn bedrijf werd genationaliseerd.

Na de Tweede Wereldoorlog vluchtte hij naar Argentinië. De ooit zo machtige firma werd teruggegeven aan andere leden van de familie Thyssen.

Feiten:

 • 600 miljoen euro geconfisqueerd.
 • Schonk Hitlers campagne in 1933 drie miljoen rijksmark.
 • Betaalde na de oorlog zijn joodse arbeiders 500.000 mark aan schadevergoeding.

Fritz Thyssen zat voor de nazipartij in het parlement, maar besloot af te treden na de Kristallnacht in 1938.

© Scanpix

2. Harry Thaw werd op een zijspoor gezet

De familie Thaw was een van de rijkste van de VS. Haar spoorwegmaatschappijen en kolenmijnen brachten jaarlijks circa 1 miljard dollar op. Als de ouders stierven, zou het vermogen verdeeld worden over de kinderen. Maar één van hen wilde niet deugen.

Zoon Harry had ernstige psychische problemen en kende perioden met wilde feesten, veel drugs en grof geweld. 

De ouders van Harry moesten meer dan eens zijn slachtoffers afkopen om de eer van de familie te redden. Maar toen Harry in een aanval van jaloezie een rivaal doodschoot, konden zelfs zij niets voor hem doen. Harry werd krankzinnig verklaard en praktisch onterfd.

Feiten:

 • Liep 72 miljoen euro per jaar mis.
 • Bezat bij zijn dood in 1947 slechts 1 miljoen dollar.
 • Het woord playboy werd voor het eerst gebruikt om Harry’s wilde levensstijl te beschrijven.

Harry werd ontoerekeningsvatbaar verklaard voor de moord op de minnaar van zijn echtgenote.

© Corbis

1. Huntington Hartford werd kaalgeplukt door zijn vrouwen

Het begon zo goed voor Huntington Hartford II. In 1922 werd hij als jongetje al erfgenaam van A&P, een van de grootste supermarktketens ter wereld. Een aantal jaren later kreeg hij een functie bij A&P om met het familiebedrijf vertrouwd te raken. 

Het werk boeide Hartford echter niet, en toen hij op een dag spijbelde om naar een football-wedstrijd te gaan, werd hij ontslagen bij zijn eigen firma.

Hartford voelde meer voor de mediabranche. Hij bracht een krant uit waarvoor hij zelf als journalist ging schrijven. Hartford joeg zijn collega’s echter tegen zich in het harnas door zijn nalatigheid. Zo miste hij meer dan eens een belangrijke deadline.

Met een jaarinkomen uit het familiefonds van 1,5 miljoen dollar hoefde Hartford zich geen zorgen te maken om zijn persoonlijke financiën. Hij stortte zich in allerhande ondernemingen – zoals een automatische parkeergarage, een luxe hotelresort en een zelfgeproduceerd theaterstuk.

Hartford met zijn derde vrouw Diane Brown.

© Getty Images

Museum krijgt kritiek

Ook Hartfords interesse voor jonge vrouwen deed zijn grote vermogen slinken. Hij trouwde vier keer en moest telkens als de vrouwen hem verlieten kapitalen betalen aan partner- en kinderalimentatie.

Hartford zat echter niet bij de pakken neer. Hij haalde veel voldoening uit zijn kunst- liefdadigheidsprojecten.

Maar die verging het al net zo slecht als zijn bedrijven en huwelijken. Een museum dat Hartford in New York opende, werd dusdanig afgekraakt dat hij het schielijk weer sloot.

Hartford was dol op kunst en steunde zijn favoriete kunstenaars financieel, terwijl het met het familiebedrijf bergafwaarts ging. Toen Hartford in 2008 overleed, was zijn enorme vermogen vrijwel verdampt. Twee jaar later vroeg supermarktketen A&P het faillissement aan.

Feiten:

 • Ging in 1958 persoonlijk failliet, maar wist zich te redden door 40 miljoen dollar aan aandelen te verkopen.
 • Kocht en verbouwde een hotelresort op de Bahama’s voor ruim 100 miljoen dollar en verkocht het met verlies.
 • Stopte miljoenen in een cultureel tijdschrift, dat ook een schaars gekleed meisje-van-de-maand bevatte.
 • Verloor geld met een handschriftinstituut.

Bekijk ook ...